StoryEditor

Dodik: Hrvati su naučili lekciju sa Željkom Komšićem

Piše D  /  05.04.2018., 10:04h

“Logično je da se energično borite za prava svog naroda, a ne da propuštate odluke, a Ivanić je masovno propuštao stvari ili je uvijek reagirao kad sve prođe, nikada kad treba”, rekao je Dodik za RTS, navodeći da je Vučić zainteresiran za stabilnu Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da ne ide u Predsjedništvo da bude podanik Bošnjacima ili međunarodnoj politici, nego da predstavlja srpski nacionali interes, kao i da Vijeće ministara dovede u poziciju da bude pomoćni organ Predsjedništva, a ne da se predstavlja lažno da je vlada, jer BiH nema vladu.

On je nazvao špekulacijama vijesti da će nakon izbora za člana Predsjedništva podnijeti ostavku na to mjesto, navodeći da ne zna kako će se stvari razvijati nakon izbora.

“Ja ću položiti prisegu Srpskoj, biran sam u Srpskoj, ja sam čovjek Republike Srpske, ja sam čovjek ovog naroda”, rekao je Dodik, navodeći da sa njim neće biti moguće da se pred sjednicu Predsjedništva obave konsultacije s američkim i britanskim veleposlanicima.

Dodik je dodao da Srpska ima mnogo ingerencija, ali i kočnica na razini BiH, te da u posljednje četiri godine nije imala sreće s ljudima koji su iz svojih političkih interesa počeli se obračunavati s vlastima Republike Srpske.

“Ja idem tamo da deblokiram, da sve što treba Srpskoj nesmetano prolazi i da ne može nitko da sprječava razvoj Srpske”, istakao je Dodik, navodeći da će raditi posao u interesu Republike Srpske, i da mu neće moći nametnuti odgovornosti za BiH.

On je dodao da je jednom Vučića upoznao o namjeri da se kandidira za Predsjedništvo BiH.

“Razgovaramo o tome da se informiramo, kao što on meni priopći neka pitanja da namjerava nešto ti. On smatra da je to naša odluka”, dodao je Dodik.

Dodik je kazao da za Srbe Predsjedništvo nije najvažnije mjesto, te pojasnio da član Predsjedništva nije organ nadređen Republici Srpskoj, nego je u funkciji Srpske.

“Do sada smo imali sa Ivanićem pokušaj da bude nadređen i donesene su odluke bez konsultacija sa Srpskom, kao što je vanjska politička strategija”, rekao je Dodik, navodeći da mu smeta i priča o NATO-u i da će vanjska politika biti usklađena sa EU, jer je odluka parlamenta Srpske da prati politiku vojne neutralnosti Srbije.

Na pitanje je li istina ono što je rekao /ministar vanjskih poslova BiH/Igor Crnadak da se jednom Dodik predstavio tadašnjem američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton kao jedini lider srpske stranke koja je za NATO, Dodik je rekao da je to laž.

“Što on izmišlja, nemam pojma. Samo sam se jednom sreo sa Hillary kad je bila državna tajnica i to kad je bila u Sarajevu. Njega tada nisam vidio”, rekao je Dodik, navodeći da je prije 15 godina pitanje NATO-a bilo tako daleko i da ni danas ne postoji odluka BiH da ide u NATO.

Komentirajući špekulacije da bi supruga Bakira Izetbegovića, Sebija, mogla biti kandidatkinja za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Dodik je rekao da ne zna hoće li ona biti kandidatkinja, da je nikada nije sreo, ali da je čuo da u Sarajevu pričaju da je bolji čovjek od Bakira i da za razliku od njega drži riječ.

Dodik je rekao da ga ne zanima koga će Bošnjaci izabrati, te da smatra da ni oni nemaju prava miješati i izbor srpskog člana Predsjedništva i da je to stvar bošnjačkog naroda.

Što se tiče hrvatskog člana Predsjedništva, Dodik je rekao da Dragan Čović ima najveću podršku kod hrvatskog naroda, kao što on ima kod srpskog.

“Ja i Čović surađujemo, ali nikada nije bilo nauštrb hrvatskih ili srpskih nacionalnih interesa. Ali, sasvim je logično da nešto dogovaramo oko zajedničkih poslova na razini BiH i tamo pokušavamo na adekvatan način predstavljati naše interse. Nikada ništa nismo radili protiv Bošnjaka”, rekao je Dodik.

On je naveo da Bošnjaci imaju sada kapacitet izabrati Hrvata svojim glasovima, ali da su Hrvati naučili lekciju sa Željkom Komišićem, koji je devastirao hrvatsko nacionalno pitanje i sveo ga na građansko.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 12:08