StoryEditor

DF: Vlastita rješenja nemamo, HDZ-ova odbijamo

Piše D  /  29.07.2021., 16:48h

Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine (HDZBiH) je, iznoseći prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, a vodeći se Presudom Ustavnog suda BiH po zahtjevu Bože Ljubića, na osnovu kojih je Ustavni sud BiH osporio odredbe Izbornog zakona koje se odnose na način izbora izaslanika iz županijskih skupština u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, svjesno zanemarila presude Europskog suda za ljudska prava u Strazburu i to "Sejdić i Finci protiv BiH", "Zornić protiv BiH" i "Pilav protiv BiH", ističu iz Demokratske fronte (DF).

Podsjetili su da je Europski sud za ljudska prava ustanovljen Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i da djeluje u okviru najstarije europske organizacije, Vijeća Europe.

Obaveza poštivanja prava i sloboda garantiranih Konvencijom i njenim protokolima u BiH, nastala je već stupanjem na snagu Ustava BiH 14. prosinca 1995. godine, koji u članu II proglašava Konvenciju izravno primjenjivom u BiH, dajući joj prioritet nad svim ostalim zakonima.

BiH je ratificirala Konvenciju 12. srpnja 2002. i tim prihvatila nadležnost Europskog suda za ljudska prava da odlučuje o aplikacijama/zahtjevima bilo koje fizičke osobe, nevladine organizacije, skupine pojedinaca ili druge države članice koji tvrde da su žrtve povrede prava utvrđenih u Konvenciji što ih je počinila BiH.

Iz DF-a također ukazuju da se ratifikacijom Konvencije BiH obavezala i da će se podvrgnuti konačnoj presudi Europskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem sudjeluje kao stranka.

Presuda u kojoj Sud utvrdi da je došlo do povrede prava predstavlja uputu državi, na koju se odnosi, da osigura poduzimanje određenih korekcijskih mjera kako bi se utvrđena povreda prava ispravila, oštećenom isplatila naknada i spriječilo ponavljanje istih ili sličnih povreda u budućnosti.

DF upozorava sve političke faktore u BiH da pristanak na bilo kakvu raspravu i pregovore kojima se zanemaruju već presuđeni slučajevi diskriminacije BiH prema svojim vlastitim građanima, a pogotovo prijedlog HDZBiH koji, osim postojećih, sadrži i uvođenje novih diskriminacija i predstavlja nagrublju izdaju ove zemlje, priopćeno je iz DF-a.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 20:23