StoryEditor

Dačić: Srbija bi mogla promijeniti stav o ustavnom imenu Makedonije

Piše D  /  21.08.2017., 04:08h

Nakon što je makedonska Vlada promijenili svoj stav o prijemu Kosova u UNESCO, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je kako bi Srbija mogla promijeniti svoj stav kada je u pitanju ustavno ime Makedonije.

Srbija je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom Republika Makedonija, dok je većina zemalja Europske unije naziva Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija.

"Ukoliko Makedonija zaista glasa za prijem Kosova u UNESCO, iako je svjesna koliko to pogađa Srbiju i srpski narod, predložit ću predsjedniku Vučiću da Srbija u odnosu na ime pod kojim smo priznali Makedoniju, također, kao i oni oko Kosova u UNESCO-u, ima u vidu poziciju Europske unije", izjavio je Dačić za Tanjug.

Makedonska vlada priopćila je danas kako će prilikom odlučivanja o članstvu Kosova u UNESCO-u uzeti u obzir stavove većine zemalja Europske unije, iako je premijer Zoran Zaev prije tri i pol mjeseca izjavio da će Skoplje prilikom glasovanja biti neutralno.

Nakon objave Vlade u Skopju srbijanski predsjednik Aleksnadar Vučić hitno je povukao osoblje srbijanskog veleposlanstva na konzultacije u Beograd.

Tanjug podsjeća da je makedonska Vlada još 2008. donijela odluku da podrži samostalnost Kosova, čime je potvrdila raniju odluku makedonskog parlamenta.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 21:36