StoryEditor

Cvitanović: HDZ 1990 neće koalirati sa strankom koju vodi Sefer Halilović!

Piše D  /  09.04.2018., 05:04h

Predstavnici devet pučkih političkih stranaka i organizacija, čija sjedišta su u Sarajevu i Mostaru, usuglasili su proteklog mjeseca u Banja Luci smjernice za zajednički nastup na predstojećim općim izborima na području Republike Srpske, no, prema navodima portala Klix.ba, ta koalicija bi mogla doživjeti fijasko i prije no što je formirana.

Kako je za Klix kazao predsjednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović, dogovorena su politička načela s nekoliko stranaka koje, uz ostalo, egzistiraju i na području RS-a, no HDZ 1990. tek treba vidjeti hoće li potencijalna koalicija biti prihvatljiva za njih.

“Vidjet ćemo u kojem pravcu i koje stranke po našim kriterijima mogu biti prihvatljive za zajedničko sudjelovanje na izborima na području RS-a, prvenstveno kada je riječ o Narodnoj skupštini RS-a. Uopće se nije razgovaralo o kandidatu za potpredsjednika entiteta“, naveo je Cvitanović.

Iako se spekuliralo da HDZ 1990. inzistira na kandidaturi Mije Perkunića za potpredsjednika RS-a, lider te stranke je ponovio da još uvijek nisu otvorene teme i razgovori u svezi te funkcije.

“S hrvatskim strankama, onima koje će sudjelovati na izborima, obavit ćemo razgovore o kandidatima za potpredsjednika RS-a jer se zalažemo za legitimno predstavljanje. Želim da Hrvati sudjeluju na izboru potpredsjednika Republike Srpske, mjesta u izvršnoj vlasti koje mora nositi nacionalni legitimitet“, obrazložio je sugovornik Klixa.

Inače, SDA traži potporu ostalih stranaka da na poziciju potpredsjednika RS-a ponovo bude kandidiran Ramiz Salkić, dok su za tu poziciju zainteresirani i Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović.

Upitan hoće li HDZ 1990. ući u koaliciju za zajednički nastup u RS-u skupa s pučkim strankama ako u njoj bude Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS), Cvitanović je iznio osobni stav da stranka koju vodi neće koalirati sa strankom koju vodi Sefer Halilović!

Dodao je da bi, prema informacijama kojima raspolaže, i HDZ BiH trebao biti dio koalicije, tj. da su obavljeni razgovori predstavnika HDZ-a BiH s pojedincima iz potencijalne koalicije.

“Obavili su razgovore o zajedničkom nastupu s ciljem biranja legitimnog hrvatskog zastupnika u NSRS“, otkrio je Cvitanović za Klix.ba.

Sastanku potencijalnih koalicijskih partnera održanom prošlog mjeseca u Banja Luci su prisustvovali predstavnici HDZ-a 1990., Hrvatske stranke prava, Hrvatskog bloka, SDA, Stranke za BiH, Bošnjačkog pokreta, Pokreta ‘Odgovor’, BPS-a te Posavske stranke.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 00:21