StoryEditor

Cvijanović: Izetbegovićeva priča o autoputu je nerealna

Piše D  /  31.01.2018., 10:01h

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je Vlada opredijeljena da se brzi putevi i autoputevi grade svugdje u BiH gdje je to moguće, ali da je nerealan način na koji se javnosti predstavlja priča o početku izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd.

Komentirajući izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd dogovorena i kako će početi ove godine, Cvijanović je rekla novinarima u Banjoj Luci da je to više jedna dobra priča za javnost, prenijela je RTRS, prenosi Fonet.

"Kada sve to saberete u kilometre, cijene i iznose, onda vidite da to nije baš tako sjajno", rekla je premijerka RS-a.

Ona je navela da bi voljela da priča o brzim putevima i autoputevima bude realnost, ali da u to nije sigurna, jer je riječ o projektima ogromne vrijednosti.

"Mislim da treba da utvrđujemo prioritet po prioritet i tako realiziramo te projekte. Pri tome, financiranje ukupnih projekata brzih puteva i autoputeva zahtijevat će kombinaciju različitih sredstava, investitora i kreditora, počevši od Europske banke za obnovu i razvoj, Europske investicione banke i drugih", objasnila je Cvijanović.

Ona je navela da se u operativnom, političkom, ustavnom i svakom drugom smislu mora voditi računa o nadležnostima entiteta, koja su jasna, kao i da se ne preuzimaju obveze u ime Predsjedništva BiH ukoliko nije postignut zajednički stav te institucije.

"Kada je riječ o nedavnom sastanku (Izetbegovića sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u Istanbula), nemam ništa protiv da netko to radi i dogovara određene stvari, ali kada je riječ o institucionalnom postupanju, onda se zna kako se postupa", istakla je Cvijanović.

Ona je dodala kako se ne može reći - "gradit ćemo put", a da se ne poštuju entitetske vlade i resorna ministarstva koji u tom smislu imaju svoje planove i usvojene transportne strategije.

Član Predsjedništva Bakir Izetbegović rekao je u srijedu da bi izgradnja autoputa Sarajevo-Beograd mogla početi krajem ove godine i da bi već idućeg tjedna u BiH trebala doći važno izaslanstvo Turske.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 16:28