StoryEditor

Čović: Izetbegović ima stav kako ništa ne uraditi i nekoga drugog optužiti

Piše D  /  03.02.2018., 08:02h

Dragan Čović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, sastao se jučer u Bruxellesu sa Jean-Claude Junckerom, predsjednikom Europske komisije, čime je okončana njegova trodnevna posjeta Bruxellesu. U protekla dva dana s drugom dvojicom članova Predsjedništva susreo se i s Federicom Mogherini, visokom predstavnicom Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost, te Joseph Daulom, predsjednikom Europske narodne stranke (EPP).

Politički balans

U razgovoru za „Avaz“ Čović je kazao da je s Junkerom razgovarao o političkoj situaciji u BiH, evropskom putu naše zemlje te o izmjenama Izbornog zakona BiH.

- Imam osjećaj da nam se želi ponovo pomoći na našem europskom putu i unutrašnjoj stabilnosti, ali u ovom trenutku Upitnik moramo definitivno završiti do 28. veljače, kada gospodina Junkera očekujemo u posjeti BiH i obećali smo da ćemo mu do tada uručiti odgovore na Upitnik - kazao je Čović.

On očekuje da će se u ovom  mjesecu napraviti politički balans u vezi s Izbornim zakonom, bez obzira na još oprečne i udaljene njegove stavove i stavove Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva, o tom pitanju.

- Izetbegović evidentno ima jedan jasan stav kako ništa ne uraditi i kako nekoga drugog optužiti. To on radi ima već godina po raznim temama, pa i sada u vezi s Izbornim zakonom. Besmislica je njegova izjava da se nešto pokušalo „ugurati“ kada su bili razgovori o izmjenama Izbornog zakona u vezi s izborom članova Predsjedništva BiH.

Ali, to je stav gospodina Izetbegovića, pa njemu to neka ide na čast - ističe Čović.

Potcrtava da je ovaj mjesec ključan u iznalasku rješenja za Izborni zakon, jer su u narednim danima planirani razgovori s nizom međunarodnih zvaničnika u BiH o ovoj temi.

Ključne stvari

- Smatram da se ključne stvari i u vezi s Predsjedništvom BiH i Domom naroda FBiH  u Izbornom zakonu mogu promijeniti i bez promjena Ustava - kazao je Čović.

Naglasio je i da očekuje pozitivno mišljenje za BiH u strategiji za put zemalja zapadnog Balkana ka članstvu u EU, koja bi trebala biti izložena iduceg tjedna.

- I tu postoji realna mogućnost jednog paketa za BiH ako mi budemo odradili svoj dio posla - kazao je Čović.

Minimum minimuma

Čović kaže da je u predstojećim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona minimum minimuma ispod kojeg HDZ BiH neće ići onaj koji se odnosi na izmjene „koje će tretirati sve izbore koji se vežu uz konstitutivne narode i legitimne predstavnike“.

- Onda je minimum toga definiranje izbora članova Predsjedništva, klubova naroda u Domu naroda u FBiH i klubova u kantonalnim skupštinama – kazao je Čović, navodi Avaz.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 01:35