StoryEditor

Čolak: Hrvatska politika je spremna na iskorake, oko EU i puta u NATO nemamo dileme

Piše D  /  20.08.2019., 02:08h

Bariša Čolak, dužnosnik HDZ-a BiH i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH za Dnevnik.ba je izjavio kako nije iznenađen otkazivanjem današnjih sjednica Predsjedništva BiH koje su trebale rezultirati imenovanjem mandatara za sastav Vijeća ministara BiH.

„Vidjelo se još jučer da od današnje sjednice Predsjedništva BiH neće biti ništa. Sporazum koji je ranije potpisan između Dodika, Izetbegovića i Čovića je zapravo jedan kompromis, no unatoč tomu naišao je na žestoke kritike i u Sarajevu i u Banja Luci. Krenulo se s uobičajenim optužbama da se izdalo i prodalo. Stoga je, nažalost, i današnji rezultat očekivan“, izjavio je Čolak za Dnevnik.ba.

Podsjećamo, redovna sjednica Predsjedništva BiH završila je prije nego je i počela, a na dnevnom redu je bilo razmatranje usvajanja Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), dokumenta kojeg je zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO) kako bi bio aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) za BiH. Istovremeno je otkazana i izvanredna sjednica Predsjedništva na kojoj se trebalo izjašnjavati o imenovanju novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Tako je produljena blokada procesa uspostave vlasti na razini BiH.

Čolak pak kaže da je hrvatska politika spremna ne samo na iskorake prema EU i NATO-u nego na trokorake.

„Hrvatska politika je jasnog stava da za nas nema drugog put osim puta u EU i NATO. Mi oko toga nemamo dileme. Međutim, ovo je država triju konstitutivnih naroda i mi moramo tražiti najpogodnije načine da se do toga dođe. Neke faze tog procesa idu nešto sporije a neke nešto brže, ali to je naš strateški cilj“, izjavio je.

Čolak kaže i kako izborni pobjednici moraju postići dogovore i ključnim temama te kako je nedopustivo da proces uspostave vlasti traje čak deset mjeseci nakon izbora.

Također, dodao je kako domaći političari ne bi trebali tražiti patronat stranih dužnosnika.

„Mi sami moramo doći do dogovora i u tom smislu nije dobro stalno tražiti nekakav strani patronat. Nažalost, do sada nije pokazano puno želje za kompromisom. U BiH se napokon moramo poći međusobno uvažavati. U protivnom čeka nas stagnacija a to nije dobro ni za koga“, izjavio je te dodao kako je potrebno formirati novu vlast što prije kako bi se mogli pokrenuti reformski procesi.

„Nikako mi nije jasno komu je i zbog čega u interesu držati cijelu BiH blokadi. Ako je država blokirana onda su svi na gubitku“, izjavio je Čolak.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

 

19. travanj 2024 12:47