StoryEditor

CNN: Trump je već sad siguran kandidat Republikanaca za sljedeće izbore u SAD-u

Piše D  /  14.11.2017., 07:11h

Trump je nanizao mnogo neuspješnih poteza kojim je privukao ozbiljne kritike unutar vlastite Republikanske stranke (GOP). Zato bi se mogli pojaviti protukandidati Trumpu za predsjedničke izbore 2020. godine unutar same stranke. Nekome drugome to bi predstavljalo problem, ali Trump nije poput drugih.

Trumpova podrška

Većina republikanskih stratega smatra da će biti uspješan na tim izborima zbog brojnih pobornika. Trumpu je politička budućnost nesigurna i ovisi o rezultatima istrage o vezama s Rusijom i o rezultatima demokrata na izborima sljedeće godine. No, nedavna je anketa portala Washington Post/ABC News pokazala da bi 91 posto Trumpovih glasača ponovno glasalo za njega. Usto, i veliki i mali donatori na veliko ulažu u ponovni izbor trenutačnog predsjednika, a Republikanski nacionalni odbor napravljen je kako bi ga podupro.

Novac koji se sada slijeva u stranku na kraju ide aktualnim predsjedniku i može mu pomoći i na općim izborima. U Republikanskoj stranci kažu da sada ima malo volje za potporu Trumpovu protivniku, jer mnogi vjeruju da bi tad na kraju mogao pobijediti samo demokrat.

Većina izazova u predizborima do sada je bila neuspješna, a predsjednik koji je bio na vlasti izgubio bi na općim izborima. Senator Arizone Jeff Flake, kojeg se smatralo mogućim protivnikom Trumpu unutar stranke, rekao je da se povlači jer vjerojatno neće pobijediti u vlastitoj državi.

Prikladan protukandidat

Steve Schmidt, glavni politički strateg za Johna McCaina, republikanskog kandidata iz 2008. godine, rekao je da nekoga tko bi se mogao suprotstaviti Trumpu ne bi trebala plašiti prividna moć glavnih Trumpovih ljudi kao što su Steve Bannon i Ann Coulter. On bi morao, poput Trumpa, znati kako privući pažnju medija i svakodnevno komunicirati na nov način.

Neki smatraju da bi to mogao biti Mark Cuban, poduzetnik i vlasnik košarkaškog kluba Dallas Mavericks. Cuban je rekao da će se, ukoliko se kandidira, kandidirati kao republikanac. Rekao je i da bi Trumpov protukandidat trebao znati odgovoriti Trumpu jednakom mjerom i razgovarati svakodnevno i svagdje s Trumpovom bazom pobornika, kako bi vidjeli kako izgledaju prava rješenja.

Dugotrajno borba bivšeg američkog predsjednika Geralda Forda i njegovog izazivača, tadašnjeg kalifornijskog guvernera Ronalda Reagana 1976. godine, mnogi pamte još i danas.

Borili su se na sve moguće načine, a njihovi savjetnici iz kampanja i dan danas se smiju kad se sjete što su sve morali raditi kako bi privukli izaslanike da glasaju za njihove kandidate. Vodili su ih Bijelom kućom, nudili večere, zapošljavali rođake i slično.

Fordov savjetnik Stu Spencer kaže da Trump ima sve mogućnosti na raspolaganju da postupi na jednak način, piše CNN.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 20:43