StoryEditor

"Činjenica da je BiH dijelom muslimanska zemlja je glavni mamac za arapske turiste"

Piše D  /  19.01.2018., 01:01h

"BiH je postala omiljena destinacija, ne samo za arapske turiste nego i za investitore", rekao je Uygur na marginama Expo Turkey 2018, koji je održan ove sedmice u glavnom katarskom gadu Dohi, prenosi N1

Objasnio je da se arapske investicije u BiH uglavnom fokusiraju na nekretnine i građevinu, te poljoprivredu i industriju. Prema Uygurovim riječima, prošle godine je BiH posjetilo oko 1,25 miliujna turista, od kojih je čak 70 % iz arapskih zemalja.

“Činjenica da je BiH dijelom muslimanska zemlja je glavni mamac za arapske turiste, zajedno sa njenim prelijepim prirodnim pejzažima i islamskim spomenicima“, kazao je Uygur.

Više od 110 turskih firmi iz sektora građevine, proizvodnje namještaja, logistike, informacionih tehnologija, prehrane i turizma trenutno prisustvuje Expo Turkey 2018, koji je organizovalo Udruženje nezavisnih industrijalaca i privrednika Turske (MUSIAD).

Prvog dana izlaganja, u srijedu, održano je više od 600 poslovnih sastanaka, a nekoliko turskih i katarskih kompanija potpisalo je ugovore vrijedne 60 milijuna dolara (oko 48,9 milijuna eura).

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 07:30