StoryEditor

Četiri sata do povijesnog sastanka: Što će dogovoriti Kim i Trump

Piše D  /  11.06.2018., 11:06h

Njih dvojica bi se trebali susresti u devet sati ujutro po lokalnom vremenu u Singapuru. To je u tri sata ujutro po našem vremenu.

Radi se o sastanku lidera dviju zemalja koje raspolažu nuklearnim oružjem, a sada se žele pomiriti. Donedavno su jedan drugome prijetili da će isto to nuklearno oružje ispaliti jedan prema drugome.

Sjeverna Koreja je već desetljećima država odmetnuta od međunarodne zajednice i to zbog neumornog razvijanja nuklearnog oružja, ali i šokantnog odnosa prema ljudskim pravima svojih građana.

Sjevernokorejski lideri oduvijek su smatrali da sastanak licem u lice s američkim predsjednikom značio da ih je svijet napokon počeo ozbiljno shvaćati.

No Amerika, baš kao i niz drugih zemalja, dugo je odbijala direktne pregovore sa Sjevernom Korejom dok ta zemlja ne pokaže da je istinski spremna na promjene.

Sve se to promijenilo ove godine, kad je Donald Trump u odgovoru na mirovnu ponudu iz Sjeverne Koreje ustvrdio kako bi se želio naći s Kim Jong-unom. Zbog toga se radi o sastanku koji bi mogao promijeniti tijek povijesti.

Kim radio selfije po gradu

Svega 12 sati prije susreta Kim Jong Un šetao je bogatim Singapurom. I radio selfije. Naime, Kim Jong-un je napustio luksuzni hotel u kojem boravi u pratnji svojih tjelohranitelja i singapurskog ministra vanjskih poslova Viviana Balakrishnana koji je sve ovjekovječio selfiejem na svojem Twitteru.

Prikaži sliku na Twitteru

Za Kima, koji se bacio na obilazak znamenitosti Singapura, posjet ovom gradu je i svojevrsna avantura jer do sada nikad nije putovao toliko daleko. Otkako je postao vođa Sjeverne Koreje, službeno je dvaput posjetio Kinu i jednom Južnu Koreju.

Što je Trump radio, nije poznato. No, svjetsku javnost zabrinula je informacija da će Trump već isti dan otputovati iz Singapura. Time je, smatraju mnogi, jasno dao do znanja da pregovori neće biti dugi. No, to i ne mora ništa značiti.

Trump i Kim sastat će se u hotelu Capella na otoku Sentosa u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu. Nakon pozdrava i fotografiranja, započet će povijesni sastanak na vrhu u kojem će dvojica čelnika biti nasamo uz prevoditelje, navodi se u priopćenju Trumpove administracije.

Sjeverna Koreja je ranije najavila da je moguća rasprava o denuklearizaciji, no analitičari su izrazili zabrinutost zbog različitih definicija tog pojma koje imaju Pjongjang i Washington.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 05:42