StoryEditor

Čerkez: Obrazovanje u Jajcu i SBŽ oslikava ustroj BiH, djeca imaju pravo na materinji jezik

Piše D  /  29.07.2021., 18:06h

Ministrica obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Katica Čerkez izjavila je kako situacija u obrazovanju u Jajcu, ali i cijeloj županiji, predstavlja realno stanje i oslikava ustroj BiH, te rješenja iz Daytonskog mirovnog sporazuma.

- Američkoj veleposlanici danas sam obrazložila stanje u Jajcu i u SBŽ-u i, naravno da se ona s tim ne slaže, ali to je realno stanje koje oslikava ustroj BiH. Dayton je rekao da u BiH žive tri naroda, da govore tri jezika, a kada je u pitanju pravo djeteta da se obrazuje na svom materinjem jeziku, onda mu to pravo i daje - kazala je Čerkez novinarima u Travniku nakon sastanka sa veleposlanicom SAD-a Maureen Cormack, s kojom je razgovarala o planovima za otvaranje nove škole u Jajcu koja će raditi na bosanskom jeziku.

Čerkez je ponovila kako će nova srednja škola početi s radom samo ako za nju bude zainteresiranih učenika.

- Sve ovisi o želji roditelja i učenika i nitko nema pravo na to da utječe. Ako ne bude interesa, škola će ostati na papiru - istaknula je ona.

Na pitanje novinara koju će školu pohađati djeca srpske nacionalnosti, Čerkez je istaknula da će se moći opredijeliti.

- Ako djeca hrvatske nacionalnosti odlaze u Banja Luku u Katolički školski centar, tako isto mogu i ta djeca iz Jajca otići u Banja Luku, a mogu i prihvatiti nastavni plan s kojim raspolažemo. Nažalost, mali je broj djece srpske nacionalnosti, te govorimo o dva većinska naroda u ovoj županiji, uz svo uvažavanje i djece srpske nacionalnosti - istaknula je Čerkez.

Osim s ministricom obrazovanja SBŽ-a, veleposlanica SAD-a Maureen Cormack razgovarala je danas i s načelnikom Općine Jajce Edinom Hozanom i srednjoškolcima u Jajcu, među kojima su bili i učenici koji se protive otvaranju nove škole, jer smatraju da je to nastavak nacionalnih podjela.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 07:33