StoryEditor

Bukvarević s braniteljima Busovače, Viteza i Bugojna o realizaciji Sporazuma

Piše D  /  30.07.2021., 03:49h

On je s demobiliziranim braniteljima Busovače i Viteza usuglasio dinamiku realizacije Sporazuma potpisanog 7. srpnja.

Na sastanku u Busovači, osim Bukvarevića, prisustvovao je i direktor Uprave za boračka pitanja SBK Esad Crnica, načelnik Općine Asim Mekić i predstavnici službe boračko-invalidske zaštite, a u Vitezu načelnik Općine, Bošnjak Matić Tomislav, predsjedavajući OV Vitez, Sivro i predstavnici službe boračko-invalidske zaštite Vitez.

Bukvarević je krenuo u realizaciju obećanja koje je dao borcima da će obići sve općine iz kojih dolaze branitelji i da će razgovarati s predstavnicima općinskih organa vlasti i kantonalnim upravama i ministarstvima za braniteljska pitanja i demobiliziranim braniteljima i iznalaziti modele realizacije Sporazuma koji je potpisan u Sarajevu 7. srpnja.

U Sporazumu je u točki 4. precizirana obaveza da se obiđu sve općine i s predstavnicima općina i kantona razgovara o problemima boraca koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Bukvarević je prihvatio zahtjev da predstavnici demobiliziranih branitelja u svakoj općini odrede svoja dva predstavnika koji će u saradnji sa službama BIZ-a pripremiti i analizirati spiskove boraca koji su u stanju potrebe.

Bukvarević je iskoristio priliku da javno pozove sve predstavnike branitelja i organizacija da do 15. kolovoza godine dostave svoje prijedloge kriterija za dodjelu sredstava iz Sporazuma.

Na sastancima on je razjasnio da će se s pozicije Transfer za socijalno-statusna pitanja, sredstva, braniteljima koji ispunjavaju kriterije, doznačavati u periodu dok im se ne riješi statusno pitanje.

Bukvarević je javno pozvao branitelje okupljene ispred zgrade Vlade FBiH da se uključe u pregovore i realizaciju tog sporazuma.

Naredni sastanak danas Bukvarević će održati u Bugojnu na kojem će prisustvovati načelnik Ajkunić, predstavnici općinskog BIZ-a i direktor uprave Crnica.

Očekuje se da će slični sastanci biti u narednom periodu održani i u drugim općinama iz kojih dolaze branitelji okupljeni pred zgradom Vlade FBiH, priopćeno je iz Kabineta federalnog ministra za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata.

Dnevnik.ba

13. travanj 2024 16:25