StoryEditor

Bugarski premijer: Slovenija i Hrvatska moraju pronaći bilateralno rješenje

Piše D  /  11.01.2018., 08:01h

Slovenija, naime, nastavlja s punom primjenom arbitražnog sporazuma. Tako je slovenska Vlada u hitnu proceduru uputila niz zakona kojima bi se zaseoci Mlini, Škodelin, Bužini i Škrile na lijevoj obali Dragonje vratili pod hrvatsku nadležnost.

Plenković ponavlja - Hrvatska ostaje pri svojoj poziciji, želi dogovorno rješenje. Sve to, najavio je, predstavit će i predsjedniku Europske komisije Junckeru na sastanku sredinom veljače. Gdje ćemo staviti na stol sva relevantna pitanja koja su bitna za Hrvatsku u kontekstu našeg članstva u EU pa i odnose sa susjedima, tako da ćemo tada imati prigodu još jednom rastumačiti naše stavove i naš pristup rješavanju ovoga problema, kazao je, prenosi HRT.

Hrvatsko-slovenski spor utječe na cijelu Uniju, upozorava Bojko Borisov, premijer Bugarske koja danas preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Neću biti arbitar, ni dijeliti savjete, ni suditi o tome. Slovenija i Hrvatska moraju pronaći bilateralno rješenje za taj spor. Jer taj konflikt ometa europsku perspektivu zapadnog Balkana. Zamolit ću hrvatskog premijera da pokaže volju, kazao je.

Ovaj spor, dodao je, sprečava širenje Unije na zemlje zapadnog Balkana i zato poziva i slovenske i hrvatske političke elite na mudrost i zajedništvo.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 01:51