StoryEditor

Bruna Esih: Kandidirat ću se za gradonačelnicu Zagreba!

Piše D  /  29.07.2021., 17:34h

Bliska suradnica i prijateljica Zlatka Hasanbegovića, koja je na prošlim parlamentarnim izborima ušla u Sabor s liste HDZ-a osvojivši u zagrebačkoj I. izbornoj jedinici 10.471 glas, time je potvrdila višemjesečna nagađanja da će u zagrebačku utrku sa svojom nezavisnom listom.

Na upit o tome je li svoje planove objelodanila HDZ-u i premijeru Plenkoviću obzirom na to da je članica HDZ-ovog kluba u Saboru, Esih odgovara:

“Nije bilo nikakvih razgovora kojima se moglo utjecati na moju odluku, a još manje bilo kakvih pregovora”, kaže  Bruna Esih. “To što je HDZ kandidirao Dragu Prgometa nimalo ne mijenja moje planove.

HDZ za Zagreb nema jasnu strategiju te nema pobjedničko rješenje, a, sudeći po odabiru kandidata, i ne želi ga imati. To otvorenim ostavlja tek daljnju trgovinu s Milanom Bandićem u slučaju njegove pobjede, ili s drugim jakim kandidatima – a u stvarnosti Bandićevim satelitima i partnerima – u slučaju njihove pobjede.”

Na pitanje hoće li njezina kandidatura više štetiti Milanu Bandiću ili HDZ-u Bruna Esih odgovara:

“Moja kandidatura šteti političkim procesima, pa i u HDZ-u, koji su doveli do toga da je Bandić svih 16 godina uspješno privatizirao grad, neracionalno upravljajući njegovim resursima u obilatu korist svih onih koji su mu, zauzvrat, na različite načine opraštali nevjerojatan niz afera.”

Na upit o tome očekuje li da će je njezin prijatelj Zlatko Hasanbegović javno poduprijeti bez obzira na to što je član Predsjedništva HDZ-a Esih ističe:

“Gospodin Hasanbegović i ja godinama smo suradnici i bliski prijatelji. Vode nas podudarni životni i politički impulsi, dijelimo svjetonazor i političku viziju.

U tom smislu jedno drugome uvijek smo bili podrška. On je osoba s velikom podrškom autentičnoga HDZ-ova biračkog tijela. Ako su, dakle, vrijednost njegovih stavova i djelovanja prepoznali birači, vjerujem da je istoga svjestan i HDZ.”

Bruna Esih procjenjuje da na svibanjskim izborima i ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu i njezina nezavisna lista imaju velike šanse.

“Uvjereni smo u izvrsne rezultate te u ulazak u drugi krug, gdje će se svakako otvoriti mogućnost i da postanem gradonačelnica. I ono što bi bilo manje od toga smatrala bih pobjedom, prvenstveno moralnom, jer je moj stav: pet minuta u srcu naroda vrijedi više nego sto godina uz postojeću političku elitu!”

U intervjuu Bruna Esih govori i o promjeni imena Trga maršala Tita; o tome što joj smeta u današnjem HDZ-u i zašto smatra da će dobar dio njegovih birača dati glas njoj; što misli o upozorenjima da svojom kandidaturom slabi izborne šanse desnice i ide na ruku Anki Mrak-Taritaš i ljevici što nimalo nije isključivo jer su teoretski veće šanse da Esihova "odlomi" dio glasova Prgometu i HDZ-u nego glasovima koji dolaze iz lijevog i liberalnog dijela biračkog korpusa u Zagrebu. 

Kome i u čijem interesu je ponovno "razvodnjavanje" na desnom spektru, no vidljivo je da ova kandidatura zakonima matematike pojačava prednosti Anki Mrak Taritaš, Sandri Švaljek i Milanu Bandiću. 

10 tisuća preferencijskih glasova koje je Esih osvojila na parlamentarnim izborima nisu zanemariva brojka koju treba podcijeniti, ali su nedostatni za preuzimanje Zagreba pa čak i ozbiljnije participiranje u gradskoj skupštini. 

Inače, lokalni izbori u Hrvatskoj su svojevrsni pokazatelj odmjeravanja snaga i provjere koliko je tko težak na nacionalnoj razini. Hoće li uspjeti nova lica s desnog političkog spektra, ostaje za vidjeti.

I.C., Dnevnik.ba

 

29. travanj 2024 06:35