StoryEditor

Bregu: Građanima zapadnog Balkana potreban poticaj iz EU

Piše D  /  17.10.2019., 04:10h

U pogledu provedbe Višegodišnjeg akcijskog plana za regionalni gospodarski prostor i drugih reformskih programa za ekonomije najvažnije je da ispunjavaju svoje obveze.

- Ne treba dozvoliti da se bilateralni sporovi preliju na cijeli proces regionalne suradnje, koja napreduje kad god postoji politička volja. Regionalna suradnja je ključni element europske perspektive zapadnog Balkana. Deklaracija iz Novog Sada predstavlja priliku za novi poticaj regionalnoj suradnji. Važno je da regionalne inicijative obuhvaćaju sve partnere sa zapadnog Balkana i da se zasnivaju na prethodno preuzetim obvezama, prije svega obvezama ostvarivanja rezultata u provedbi regionalnog gospodarskog prostora prije samita u 2020. godini. Vijeće za regionalnu suradnju može pomoći u tome - dodala je Bregu.

Predstavnici Europske unije čestitali su Vijeću za regionalnu suradnju na dosadašnjim impresivnim rezultatima u radu, nazivajući tu organizaciju središtem regionalne suradnje. Prenijeli su podršku Europske komisije svim novim inicijativama usmjerenim na jačanje regionalne suradnje.

Na sastanku je predstavljena nova zamjenica glavne tajnice Tanja Miščević, koja je dužnost preuzela 9. listopada.

Odbor je usvojio i proračun Vijeća za regionalnu suradnju za 2020. godinu, te donio odluku o datumima sastanaka za narednu godinu.   

Današnji sastanak Odbora Vijeća za regionalnu suradnju bio je "obojen u ružičasto" kao simboličan akt podrške ženama i muškarcima oboljelim od raka dojke i doprinos podizanju svijesti o toj širokorasprostranjenoj bolesti, navedeno je u priopćenju Vijeća za regionalnu suradnju.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 02:50