StoryEditor

BRAVO! Nema više Tita u Zagrebu!

Piše D  /  30.07.2021., 03:53h

Sjednicu je sazvao predsjednik skupštinskog Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zlatko Hasanbegović iz stranke Bruna Esih - Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku.  

Gradonačelnik Bandić ranije je predložio da se dosadašnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske ističući da je to najprikladnije ime koje "u svim Zagrepčankama i Zagrepčanima unisono izaziva sreću i ponos".

"Konačno, na to nas kao stari kulturni europski narod obvezuje Rezolucija Vijeća Europe 1481 o potrebi međunarodne osude totalitarnih komunističkih režima iz 2006. Trg maršala Tita, u katastarskome operatu naznačenim kao k.č. 2745 k.o. Centar, preimenujmo u Trg Republike Hrvatske, imenom s kojim se identificira svaki hrvatski čovjek, a maršala Tita predajmo historiografima", poručio je gradonačelnik Bandić.

Zlatko Hasanbegović prije samog Odbora rekao je da je ovo predzadnji korak i da će konačnu odluku donijeti Gradska skupština na idućoj sjednici u kolovozu.

"Nema razloga za odgodu ovog pitanja, nadam se da su konačno sazrijele političke okolnosti da se to pitanje skine s dnevnog reda. Ovo je epilog četvrtstoljetnog napora da se to pitanje riješi i da se na simboličkom planu prekine s jugoslavensko-komunističkim nasljeđem u Gradu Zagrebu", rekao je Hasanbegović.

Prva je  na Odboru riječ uzela Rada Borić iz Nove ljevice. 

"Žao mi je, ne znam gdje gori, da se nije poštovao običaj da se sjednica saziva sedam dana ranije, ona je sazvana četiri dana ranije. Inidkativno je da je ovo jedan od rijetkih odbora koji se saziva sada, sjednica Skupštine je u drugom dijelu kolovoza. Datum je zanimljiv, možda nije slučajan, s obzirom da je gospodin Hasanbegović povjesničar, ‘43. je raspisana tjeralica za maršalom Titom. Tko ga izruči, dobit će 100 tisuća reichsmaraka u zlatu. Tu potjernicu ovog datuma raspisao je general pukovnik, predstavnik Hitlera u NDH. Bojim se da će netko drugi put ubiti Tita. Republika je postala zahvaljujući Titu i to ne smjemo zaboraviti", rekla je Borić. 

Odgovor nije dugo čekala.

"Zahvaljujem gospođi Borić na historiografskom pledoajeu. Razlog zašto je danas sazvana sjednica je čista koincidencija. Odbor saziva predsjednik Odbora, svi su znali, većina je mogla doći, osim gospođe Borić, bio sam spreman sazvati sjednicu za sljedeći tjedan, no to nije bilo moguće jer većina članova nije mogla biti u Zagrebu sljedeći tjedan. Drago mi je da je gospođa Borić došla i da su svi članovi Odbora nazočni", rekao je predsjednik Odbora.

Zatim se krenulo u glasovanje o dnevnom redu, koji je usvojen uz četiri glasa za i jednim protiv.

Riječ je nakon toga preuzela zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević

Rekla je kako ovo nije glavno pitanje jer svakoga dana građani Hrvatske iseljavaju iz nje. 

"U našoj zemlji, koja se odlučila za demokratski put, treba omogućiti svima da se odluče za svoje mišljenje. Funkcija gradonačelnika Zagreba druga je u zemlji po izvršnoj funkciji. Nema ništa ljepše da jedan trg, koji nažalost desetljećima pobuđuje oštre ideološke rasprave koje nigdje ne vode, ponese ime naše domovine, a sukladno deklaraciji Vijeća Europe o osudi totalitarnih režima", rekla je Pavičić Vukičević dodavši kako je u najvećem interesu nje i gradonačelnika da se na ovu priču stavi točka i da se krene dalje s temama koje će ljudima dati perspektivu i osnažiti ih u "borbi za bolju današnjicu i sutrašnjicu". 

Prijedlog je u ime drugog predlagatelja, kluba Neovisni za Hrvatsku, predstavio Tomislav Jonjić.

"U Parizu je normalno da Napoleon ima trgove i ulice u Parizu, no to ne bi bilo primjerice moguće u Moskvi. U Dresdenu je nemoguće da postoji ulica nazvana po Staljinu ili Harrisu koji je taj grad bombardirao. Simbol ropstva u Hrvatskoj je Trg maršala Tita, koji predstavlja komunizam kao negaciju Hrvatske. Hrvatska je u Ustavu definirana kao demokratska država, i kao takva ne smije njegovati totalitarne ideologije i simbole", poručio je Jonjić i dodao da trg izaziva negodovanje građana Zagreba i hrvatskog naroda još od njegovog imenovanja.

"Nemamo ništa protiv da se trg nazove Trgom Republike Hrvatske. To nije izvorno gradonačelnikova ideja, već je fomulirana prije 15-20 godina".

Nezapamćen interes pokazuje da ovo prelazi okvire administrativno-komunalne tematike, da je ovo u suštini vrijednosno i identitetsko pitanje. Ovdje raspravljamo i o pitanju na kojim vrijednosnim temeljima počiva moderna hrvatska država", nadovezao se Zlatko Hasanbegović. 

Spomenuo je "notorne oficire JNA koji su u svojstvu zloglasnog suda Komande Grada provodili brutalan teror nad zagrebačkim građanstvom i svim stvarnim, izmišljenim ili potencijalnim protivnicima komunističke partije Jugoslavije".

"Jedan od tih zloglasnih sudaca, kapetan Vlado Ranogajec, ima ulicu u ovom gradu, riječ je o osobi koja je na smrt osudila više desetaka, pa i stotina političkih neistomišljenika, potpisivao bianco smrtne presude za ljude koji su prije toga pogubljeni u izvansudskim egzekucijama, za što postoji i dokumentacija. Moralna je i nacionalna obveza i ovog skupštinskog Odbora da se takva neprihvatljiva činjenica, taj strašan biljeg jugoslavenske komunističke vladavine u Gradu Zagrebu poništi". 

Nabrojao je dosadašnja imena spomenutog trga kroz povijest.

"Ovo nije politička trgovina, nego zahtjev za poništenjem najvećeg simbola komunističke jugoslavenske vladavine u Hrvatskoj", poručio je.

Riječ je preuzeo HDZ-ov Ivan Ćelić.

"Neki u ovoj dvorani ne znaju, ali Josip Broz Tito umro je 1980. Bio je čelnik antifašističke borbe i u tom kontekstu zaslužuje neke zasluge, ali isto tako, ne može se poreći da je bio masovni ubojica nakon Drugog svjetskog rata", rekao je Ćelić i dodao kako ne može vjerovati da se na Tita pozivaju neki današnji promicatelji ljudskih prava.

"Kao član narodnjačke stranke želim reći ne fašizmu, nacizmu i komunizmu. Dok u Hrvatskoj postoji jasna osuda fašizma i nacizma, suglasja oko komunizma nema. Nadam se da ćemo nakon toga govoriti o otvaranju vrtića i škola. Bio sam predšasnik dr. Hasanbegovića na čelu ovog Odbora, u studenom prošle godine nije bilo sluha za ovo pitanje". 

Ponovno se obratila Rada Borić. 

Poslužili ste se klasičnim alternativnim činjenicama. Lijepo ste nabrojali sve ulice i trgove koje su imale imena dikatora. Kad zagovaramo da ime Trga maršala Tita ostane, zagovaramo sjećanje, memoriju. Kao što vam je poznato, više od dvije tisuće antifašističkih spomenika u Hrvatskoj je uništeno. Ne možemo početi govoriti o novom zajedništvu, kako ako smo ostali u preimenovanjima trgova, ako ne govorimo o gradu i razvoju korupcije. Ovo zajedništvo i ovaj Odbor je iznuđeni odbor. Znamo da je ponuđeni referendum gradonačelnika negdje nestao. Ako govorimo o demokraciji, onda postoje i demokratske procedure", rekla je Borić. 

Kritizirala je kasnu dostavu dokumenata, koji se, kako tvrdi, nisu stigli obraditi prije početka sjednice. 

"Ovo je doista iznuđeno i nemojmo se praviti da nije iznuđeno i da se ne govori s gomilu alternativnih činjenica. Koga ste od nas čuli da je ikad rekao da zločin nije zločin, ali nisam čula da ste se vi ogradili od nekih zločina koji su se dogodili u ovoj državi. Trgovalo se trgom, ali trg bar neće pasti šaptom", rekla je.

SDP-ov Rajko Ostojić, premda nije član Odbora, poručio je grad ima upitnu budućnost ako se stidi svoje slavne prošlosti.

"Danas je dan kada stvari moraju izaći na vidjelo. Mladi ne žele živjeti u državi u kojoj su ministri plagijatori, a korupcija normalna stvar. Govorimo o osobi koja je povela Hrvate u borbi protiv fašizma i danas se toj osobi ukida trg. Nevjerojatno! Zar mislite da će se mladi nakon toga vratiti? Zapitajte se tko je sljedeći? Gospodin Bandić danas je provoditelj odluke stranke koja je dobila osam posto glasova. Bandić s ovim prestaje biti gradonačelnik i pao je bez ispaljenog metka", rekao je.

Hasanbegović mu je zahvalio na "političko-marketinškom histografskom pledoajeu".

"Razumijem vaš poriv da budete homo universalis, no dopustite da o ovoj temi ipak znam više od vas. Vaše dociranje i iskustvo koje imate s brojnih liječničkih kongresa pa ste spominjali države koje ste kao liječnik pohodili, nisu one koje su iskusile oslobođenje generalisimusa Staljina i Josipa Broza", odvratio je Ostojiću.

Hasanbegović je izdvojio nekoliko prijedloga za preimenovanje trga koji su mu stigli, među ostalim i pismo Stevana Konjevića koji može vratiti moral SDP-u: "Ukoliko se ukloni Trg maršala Tita, ojačat će SDP i njihov dolazak na vlast i vraćanje imena. Ukoliko je to točno, molim kolege iz SDP-a da podrže taj prijedlog.

Ostojić mu je na to odgovorio: "Gubite živce, gospodine predsjedniče".

I. Cr / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 15:59