Bošnjačko vijeće u Hrvatskoj: Hrvata u BiH ima tek 15%, imaju pozicija više nego im pripada, preglasavaju Bošnjake

REAKCIJA NA ZAKLJUČKE SKUPA U NEUMU

Bošnjačko vijeće u Hrvatskoj: Hrvata u BiH ima tek 15%, imaju pozicija više nego im pripada, preglasavaju Bošnjake

tra 20, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Prigovor da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva također nije opravdan, jer bošnjački član Predsjedništva predstavlja 50,11 % stanovništva BiH, a hrvatski svega 15 %, istovremeno imajući jednaka prava na odlučivanje i financiranje. U Predsjedništvu BiH pola stanovnika BiH ima 1/3, a preostalih pola stanovništva BiH 2/3 vlasti. Zar to nije, zapravo, majoriziranje i preglasavanje Bošnjaka, navodi se u priopćenju Bošnjačkog nacionalnog vijeća Republike Hrvatske.

Bošnjaško nacionalno vijeće, udruga koja okuplja društvene, političke i vjerske predstavnike Bošnjaka – muslimana u Republici Hrvatskoj, reagiralo je priopćenjem na izjave predsjednice Hrvatske, Kolinde Grabar – Kitarović, hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i Bože Ljubića, predsjednika Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Bošnjačko nacionalno vijeće smatra kako ne postoji ugroženost i majorizacija Hrvata u BiH o kakvoj se u medijima čita i kako to predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović navode te tvrde kako „skupovi poput onog u Neumu jasno pokazuju pravo stanje stvari“.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Ne zanemarujući i ne negirajući realne probleme koje narodi BiH imaju, među njima i bosanski Hrvati, vrlo je važno istaći objektivno stanje. Pozicija i bošnjačkog i hrvatskog naroda u manjem BH entitetu je izuzetno teška i u tome se svi možemo složiti. Što se Federacije BiH tiče, kako navodi g. Sead Turulja, profesor povijesti iz Sarajeva, brojke jasno pokazuju pravo stanje stvari.

1. U vojsci BiH BH Hrvati imaju cca. 19 % zastupljenosti što za četvrtinu nadilazi broj popisanih Hrvata u državi (po novom popisu bi ih trebalo biti 15 %); 
2. U Vladi Federacije BiH BH Hrvati imaju 43 % zastupljenosti, što je više od duplo više nego popisani broj Hrvata;
3. Na nivou Države BiH BH Hrvati su zastupljeni sa 33 % tj. dvostruko više nego što ih ima na popisu na terenu BiH;
4. BH Hrvati su potpuni gospodari svoje sudbine u 26 općina Federacije BiH na lokalnom nivou, a vode glavnu riječ u 3 kantona FBiH, dok su u 2 kantona ravnopravni politički subjekt Bošnjacima. Dakle, u 3 kantona uživaju potpunu policijsku, sudsku i svaku drugu autonomiju;
5. Bošnjaci ne kontroliraju privatni kapital hrvatskih poduzetnika, niti način na koji lokalna i kantonalna administracija investira novac poreskih obveznika;
6. U fiskalnom vijeću BiH su BH Hrvati zastupljeni s 3 predstavnika ili 50 % članova, gotovo pet puta više nego su zastupljeni u stanovništvu BiH. BH Hrvati se najviše od svih pitaju za financije u BiH;
7. BH Hrvati imaju 5 lokalnih i regionalnih TV stanica, 25 radio stanica, 15 lokalnih i 2 dnevne novine; 
8. U BiH djeluju 94 hrvatske osnovne škole, 47 hrvatskih srednjih škola, jedan privatni i jedan državni hrvatski univerzitet.

Iz navedenih činjenica se jasno vidi da, zapravo, bosanski Hrvati nisu zakinuti ni na koji način u skladu s brojčanom zastupljenosti tog naroda u BiH. Dapače o poziciji u društvu koju uživaju BH Hrvati, Bošnjaci iz Hrvatske, Bošnjaci iz Sandžaka, ali i Hrvati iz Vojvodine ili čak Austrije mogu samo sanjati.

Prigovor da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva također nije opravdan, jer bošnjački član Predsjedništva predstavlja 50,11 % stanovništva BiH, a hrvatski svega 15 %, istovremeno imajući jednaka prava na odlučivanje i financiranje. U Predsjedništvu BiH pola stanovnika BiH ima 1/3, a preostalih pola stanovništva BiH 2/3 vlasti. Zar to nije, zapravo, majoriziranje i preglasavanje Bošnjaka?

Sudeći po čestim obraćanjima javnosti hrvatskih i srpskih predstavnika, predstavnici bošnjačkog naroda trebali bi izvući pouku kako se zastupaju nacionalna prava, i bori za vlastiti položaj, čak i tamo gdje za to ima realno jako malo utemeljenja i argumenat, navedeno je u priopćenju. 

Inače, Bošnjački nacionalno vijeće  u Republici Hrvatskoj  udruga  je bošnjačke nacionalne manjina, predsjednik je Bermin Meškić, voditelj  pravne službe Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Dnevnik.ba