StoryEditor

Bošnjačko nacionalno vijeće tvrdi da bi 2. i 3. svibnja moglo doći do nemira, izdali upozorenje Srbima i Hrvatima u Oružanim snagama

Piše desk  /  25.04.2024., 12:29h

Bosansko/Bošnjačko Narodno Vijeće (BNV) "upozorilo" je građane Bosne i Hercegovine kako bi 2. i 3. svibnja 2024. godine moglo doći do nemira koje bi mogli izazvati „ekstremisti“.

U ratnohuškačkom priopćenju koje obiluje generalizacijama prema konstitutivnim narodima u BiH, malo poznata organizacija BNV tvrdi kako bi moglo doći do napada na povratnike u Republiku Srpsku te  pokušaja uspostavljanja kontrolnih i borbenih položaja na međuentitetskim linijama.

Predsjednik BNV-a Mahir Žiško, komentirajući priopćenje, kazao je za magazin Stav, inače vrlo blizak muslimanskim i unitarističkim političkim krugovima, da se njihove informacije koje su plasirali u javnost temelje na manje-više poznatim informacijama koje kruže u javnom prostoru.

Nije jasno na koje se informacije referira Žiško, budući da nitko nije govorio o izbijanju rata u BiH za prvosvibanjske praznike.

BNV je, kaže Žiško, na ovaj način htio glasno kazati ono što navodno svi znaju (?), a šute o tome. 

image

Priopćenje BNV-a

PRSC -

Istaknuo je kako, prema njegovim informacijama, do nemira može doći u Brčkom i Sarajevu u blizini međuentitetskih linija.

Kako se pak navodi u priopćenju, svaki pa i najmanji eksces može prouzročiti nesagledive posljedice po građane Bosne i Hercegovine i regije. 

Prijetnja Srbima i hrvatima u OSBIH

Pripadnike i uposlenike svih agencija na nivou BiH iz reda ostala dva naroda, uključujući i Oružane snage BiH upozoravamo da dobro obrate pažnju na vlastitu odgovornost ukoliko se ponovi scenarij iz aprila 1992. godine kada je došlo do podjele MUP-a RBiH, i drugih ministarstava, otimačina i uništavanje društvene imovine. Savjesni i patriotski opredijeljeni građani neće dopustiti takva ponašanja, prijeti BNV

"Ministarstva unutrašnjih poslova oba entiteta dužna su na području svog djelovanja da spriječe bilo kakve eventualne sukobe i osiguraju javni red i mir u entitetima odnosno, na cijelom prostoru BiH, zaštite građane i imovinu i osiguraju nesmetan protok ljudi i roba. Secesija nije moguća i značit će državni udar, a po automatizmu to podrazumijeva povrat Ustava Republike Bosne i Hercegovine. Ukoliko se neko od ekstremista ipak usudi da otvori ovu Pandorinu kutiju, neka zna da građani, patriote, neće stajati po strani i čekati da se desi novi genocid", poruka je BNV-a.

U sljedećoj rečenici BNV izriče vrlo opasan i generalizirajući stav koji se već dugo vremena može iščitati iz političkih poruka radikalnih unitarista i islamista.

"U skladu s općim stanjem u državi, građani se ne mogu pouzdati u institucije u kojima predominantno rukovode potomci nekadašnjih ratnih zločinaca. Zato, pozivamo sve bosanske patriote, da na svaki moći način spriječe divljanje, krađe, napade na građane, institucije i pojedince. Pripadnike i uposlenike svih agencija na nivou BiH iz reda ostala dva naroda, uključujući i Oružane snage BiH upozoravamo da dobro obrate pažnju na vlastitu odgovornost ukoliko se ponovi scenarij iz aprila 1992. godine kada je došlo do podjele MUP-a RBiH, i drugih ministarstava, otimačina i uništavanje društvene imovine. Savjesni i patriotski opredijeljeni građani neće dopustiti takva ponašanja“, prijeti BNV.

Zaključuju kako se "patriote" ne oslanjaju se na međunarodne snage.

"Već smo jednom taj scenarij prošli, a namjere da te snage budu upotrebljene da uspostave liniju razdvajanja među entitetima po ciparskom scenariju su nedopustive“, priopćeno je.

Očekuje se da policija ispita čelne ljude BNV-a i utvrdi o kakvom izbijanju nemira oni govore i kakvim informacijama raspolažu. Budući da u BiH vboravi na stotine džihadista koji su prije 10ak godina ratovali u Siriji za teroriste ISIL-a, moguće je da se u radikalnim džihadističkim krugovima govori o organiziranju nemira u BiH a da šira javnost toga nije ni svjesna. Napomenimo i kako je nedavno skupina vehabija koristila vojarnu OS BiH kako bi vježbala pucanje bojevim streljivom, a proteklih mjeseci održan je i niz skupova podrške teroristima Hamasa diljem dominantno bošnjačkog dijela BIH.

Čak se i Šerif Patković, nekadašnji zapovjednik brigade El Mudžahid u kojoj su ratovali mudžahedini kao preteče Al Qaede i ISIL-a, stavio na raspolaganje Hamasu i pozvao "patriote" da učine isto.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 14:15