StoryEditor

Bošnjački zastupnici od Hrvatske i EU traže obustavu gradnje Pelješkoga mosta

Piše D  /  07.09.2017., 04:09h

Zastupnici Bošnjaci Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, njih 24, potpisali su danas Deklaraciju kojom traže od Republike Hrvatske i Europske unije da obustavi gradnju Pelješkog mosta te da se uključe u razgovore s BiH u pogledu razgraničenja na moru na principima uvažavanja suverenih prava BiH na moru.

Pozvali su Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara da, u slučaju da se u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove deklaracije ne postignu bilateralna rješenja s Hrvatskom, odnosno EU, poduzmu sve neophodne pravne radnje diplomatskim putem u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

- To uključuje donošenje posebnog zakona o moru BiH i pokretanje pravnih procedura pred međunarodnim pravosudnim instancama - stoji u Deklaraciji.

Ukazali su Hrvatskoj, odnosno Europskoj uniji, na potrebu dosljedne primjene pravila međunarodnog prava u pogledu utvrđivanja suverenih prava BiH na moru, a pozvali su i sve nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH na koordinaciju aktivnosti u pogledu zaštite suverenih prava BiH na moru.

U tijeku je zastupnička rasprava o Izvještaju o aktivnostima u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta koju je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 12:22