StoryEditor

Bošnjački mediji izmišljaju argumente protiv zastave hrvatskog naroda

Piše Tvrtko Milović  /  22.10.2017., 12:10h

Vrijeđanje, omalovažavanje i osporavanje simbola hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini odavno je konstanta među bošnjačkim medijima. Iako je zastava hrvatskog naroda neformalno prihvaćena među BH Hrvatima kao legitimni simbol ovog naroda u cijeloj BiH, ona i dalje izaziva prijezir u bošnjačkom medijsko političkom establishmentu, kritizirajući čak i člana Predsjedništva što je ima istaknutu u svom kabinetu. 

Posljednji primjer izljeva mržnje je incident u Mostaru u kojem je zastava hrvatskog naroda (kolokvijalno nazvana zastavom Herceg Bosne) dronom "preletjela" teren pod Bijelim Brijegom. Ovaj incident bi završio za par minuta, da mu bošnjački mediji i ovaj put dali nesrazmjernu dimenziju.

Najdalje je otišao sarajevski Klix koji je mrtav-hladan, izmislio čitavu presudu Ustavnog suda FBiH! 

U nedostatku argumenata protiv simbola hrvatskog naroda, Klix je tako zaključio svoj članak rečenicom: "Iako je zastava tzv. Herceg-Bosne konstanta na fudbalskim utakmicama u Bosni i Hercegovini tj. na utakmicama na kojima učestvuju klubovi s hrvatskim predznakom, ona predstavlja neustavan simbol po odluci Ustavnog suda FBiH"!

Osim nekoliko standardnih grešaka, Klix je za potrebe svog članka izmislio da postoji presuda Ustavnog suda FBiH protiv jedne zastave! 

Prema Washingtonskom sporazumu, Herceg Bosna je uključena u pravni sistem Federacije Bosne i Hercegovine, a svi njeni zakoni, kao i zakoni Republike BiH, nastavili su važiti do usvajanja novih zakona. Dakle, FBiH je pravni sljednik (i) Herceg Bosne zbog čega Herceg Bosna nikako ne može biti "takozvana". Odnosno, ako je takozvana, onda je FBiH takozvana, pa time i njeni sudovi. 

No, mnogo je veća "fula" sa presudom koja ne postoji! Ustavni sud nikada nije sudio niti presuđivao simbolima hrvatskog naroda u FBiH, stoga je njihovo isticanje legalno i legitimno, kako od privatnih lica, članova Predsjedništva tako i navijača. 

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 00:09