StoryEditor

Blagdan bl. Alojzija Stepinca svečano proslavljen u župi Orašje

Piše D  /  11.02.2018., 10:02h

Jedanaestu godinu za redom župa blaženog Alojzija Stepinca u Orašju proslavila je dan svoga patrona, s tim da je ova župa jedina u Vrhbosanskoj nadbiskupiji koja slavi bl. Alojzija Stepinca kao svoga zaštitnika. Riječi “U tebe se uzdam, Gospodine”, uklesane u kamenu oltara i na umjetnički način prikazane i na oltarskoj slici u oraškoj crkvi, blaženi Alojzije je izabrao za misao vodilju svoje biskupske službe Bogu, Crkvi i narodu, te ostao vjeran ovom životnom pravilu sve do svoje smrti, prenosi Radio Orašje.

-Ponekad trebaju proći desetljeća, pa i stoljeća da bi jedan narod iznjedrio velikana i čovjeka koji spreman u potpunosti biti vjeran svojoj formiranoj kršćanskoj savjesti i ja iskreno vjerujem da je to naš blaženi Alojzije Stepinac, naglasio je župnik fra Anto Pušeljić na početku svečanog misnog slavlja koje je, u suslavlju s još 15 svećenika iz okolnih župa, predvodio mons. Luka Tunjić generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije i nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH.

Na početku svoje propovijedi mons. Luka Tunjić je istaknuo da ga kardinal Alojzije Stepinac neodoljivo podsjeća na prve rimske mučenike koji su radi vjernosti Kristu, podnijeli mučeničku smrt. Stepinac je kaže, imao uzvišene osjećaje vjernosti prema svojoj crkvi i ljubavi prema svom narodu i to je ono u čemu nam treba biti uzor. -Na prvom mjestu bili su mu čist obraz Crkve i dobro svog naroda. Upravo ono zbog čega su ga napadali i osudili bila je zapravo njegova obrana. Bilo je puno onih koji su bili spremni svjedočiti da im je kardinal Stepinac spasio život, ali im je bilo zabranjeno govoriti, kazao je mons. Tunjić, te u jednom dijelu govorio o aktualnom stanju u društvu i pošasti današnjice.

–Nismo dali dovoljno sebe u stvaranju boljeg svijeta upravo ovdje u Posavini gdje nam Providnost namijenila živjeti, da ovdje činimo bolje uvjete i poželjnije mjesto za život. Postali smo žrtve domaćeg sustava, a onda i inozemnih zavjera i interesa, te različitih strujanja Istoka i Zapada. Još je opasnije što smo se pomirili sa statusom žrtve, a to znači pomirili se sa stanjem kakvo jest. Nisu li ovi naši odlasci na Zapad, zapravo suvremeno progonstvo, jer smo protjerali Duha Božjega, jer on više ne živi u nama i među nama. Zbog toga je potrebno status žrtve zamijeniti u status osobe koja ima svoje ja, osobe koja misli svojom glavom, koja zna cijeniti svoju slobodu i boriti se za svoje vrijednosti, poručio je mons.Luka Tunjić na propovijedi u Orašju.

Župa u Orašju službeno je osnovana 2006. i danas ima više od 1300 vjernika. Njezina posebnost je što je mlada po godinama proglašenja župom i po godinama svojih župljana, ali više od toga raduje da je u nekoliko posljednjih godina natalitet redovito veći od mortaliteta. U protekloj godini umrlo je 9 župljana, a rođeno je 21 dijete. Vjernici iz okolnih župa rado dolaze na proslavu patrona u Orašje, pa i na svakodnevne mise, a skupa sa župljanima za veliku svetkovinu pripremali su se ustrajnim molitvama na misama trodnevnicama koje su predvodili fra Marinko Živković, vlč. Zlatko Ivkić i fra Mario Jurić. Misno slavlje pjesmom i glazbom uveličali su članovi zbora Adoro.

Dnevnik.ba

17. travanj 2024 16:48