StoryEditor

Biskup Komarica: Hrvati u BiH su frustrirani, lišeni su svojih legitimnih predstavnika

Piše D  /  06.11.2018., 08:11h

Željka Komšića prihvaćam kao legalnog predstavnika, ali mene ne prihvaća onaj tko je izabran, poručio je Franjo Komarica, banjalučki biskup, tijekom gostovanja u Danu uživo N1 televizije.

Komarica je Bosnu i Hercegovinu okarakterizirao kao državu koja nema Ustava, a posljednji rat kao "zastupnički".

"Drugi su vodili rat preko našeg terena", rekao je.

Smatra da je u Bosni i Hercegovini obespravljen i ponižen čovjek. Tvrdi da je pitao utjecajne političare i diplomate "zašto ispražnjavaju Balkan" i da je zamolio da "narod ne drže kao imbecilnim".

Izrazio je stav da ključne poteze donose ljudi kojima su domaći političari samo "pijuni" i da oni ne žele pravnu državu, već samo "kontrolirani kaos".

Banjalučki biskup je za N1 naglasio da se mogao očekivati rezultat za izbore za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine kakav je bio jer "se nije radilo ono što se trebalo raditi". Zatim je dodao:

"Upozoravali smo da Izborni zakon nije postavljen kako treba, pa se desilo to što se desilo. Nuncij je poručio da su Hrvati lišeni svojih legitimnih predstavnika. Uočavamo da je došlo do frustracija Hrvata".

Komentirao je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

"Nisam imao priliku birati Komšića ili nekog drugog. Kao građanin nisam imao priliku glasati za koga hoću. Prihvaćam ga kao legalnog predstavnika, ali mene ne prihvaća onaj oko je izabran. Njegovo djelovanje i djelovanje drugih je rezultiralo nestajanjem Hrvata. Komšić me nikada nije posjetio, a Dragan Čović me je nekada davno posjetio", istakao je Komarica za N1.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je kriva što nema ni tri posto Hrvata od njihovog broja prije rata. Govoreći o nedavnom susretu sa Andrejem Plenkovićem, premijerom Hrvatske, rekao je da je čelnom čovjeku Vlade susjedne države poručio da za njih ne postoje Hrvati u Republici Srpskoj.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 16:01