Obrazac pretrage

Mahmutćehajićeva presuda Andriću: Pisao protiv Bosne i muslimana, falsificirao povijest, a citira ga i Milorad Dodik

KNJIGA "ANDRIĆEVSTVO:PROTIV ETIKE SJEĆANJA"

11.01.2017 - 22:01

Mahmutćehajićeva presuda Andriću: Pisao protiv Bosne i muslimana, falsificirao povijest, a citira ga i Milorad Dodik

Predstavljači Mahmutćehajićevog djela, za kojeg navode da je“ osnovano na filozofskim, književno kritičkim i teološkim tumačenjima Bosne“ prvo je cjelovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijetntalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu.

U  mostarskom Centru za kulturu održana je promocija knjige Rusmira Mahmutćehajića „Andrićevstvo:Protiv etike sjećanja“ u organizaciji Odjela za književnost Muzeja Hercegovine.

Predstavljači Mahmutćehajićevog djela, za kojeg navode da je “osnovano na filozofskim, književno kritičkim i teološkim tumačenjima Bosne“, tvrde kako predstavlja "prvo cjelovito ispitivanje odnosa nacionalističkih, orijetntalistčkih i kulturno rasističkih odnosa Ive Andrića prema Bosni, bosanstvu i bošnjaštvu".

Usporedba Andrića s Hitlerom

Nerin Dizdar, SDP-ov zastupnik u Skupštini HNŽ-a rekao je kako je Ivo Andrić dekadentnima uvijek označavao samo Turke, muslimane i islam.

„Zapitajmo se, zašto Andrić uvijek, kada govori o različitim šeširima dekadencije, bira samo fes kao oličenje negativnosti“, rekao je Dizdar.

Smatra kako brojni književnici koji brane Andrića, poput Ivana Lovrenovića i Miljenka Jergovića, ne žele priznati njegov rasizam.

„Ivan Lovrenović, Miljenko Jergović i drugi branitelji Andrićevog djela ne žele priznati da je bio rasist“, rekao je Dizdar.

Navodi i kako argumenti „apologeta Andrićevog djela“ kako je on bio pametan pa nije mogao biti nacionalist ne stoje jer su i Adolf Hitler i Dobrica Ćosić bili pametni, ne stoje.

„Argumenti da je Andrić bio pametan pa kao takav nije mogao biti nacionalist ne stoje jer, kao da pametni nisu bili Adolf Hitler, Dobrica Ćosić, Vojislav Šešelj“, rekao je Dizdar na večerašnjoj promociji knjige.

Andrićev rasizam kao  rezultat genocida  nad Bošnjacima

Naveo je kako dokazi Andrićevog rasizma postoje u njegovoj doktorskoj disertaciji te kako su njihovom knjigom mahali u Višegradu, gradu koji je rezultat genocida nad Bošnjacima.

„Andrićevim se knjigama mahalo u Višegradu, gradu koji je rezultat genocida nad Bošnjacima a dokazi njegovog jasnog rasizma postoje zapisani u doktorskoj disertaciji“, smatra Dizdar.

Citiraju  ga hrvatski i srpski političari

U prilog tome navodi i činjenice kako ga danas citiraju hrvatski i srpski političari, poput Milorada Dodika, Vojislava Šešelja, Ivana Muse pa čak i bivšeg predsjednika Hrvatske Ive Josipovića. 

„Andrića veličaju Milorad Dodik i Vojislav Šešelj, a citirao ga je i Ivan Musa iz stranke HKDU na zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora BiH u Mostaru, a čak i Ivo Josipović“, naveo je Dizdar.

Mirsad Kunić problematičnim smatra Andrićev negativan odnos prema Bosni i muslimanima i zamjera mu nedostatak moralne odgovornosti. Tvrdi i kako je ujedinjujući pravoslavnu i katoličku tradiciju doveo u pitanje Bosnu.

„Njegov odnos prema Bosni i muslimanima je krajnje negativan i ne postoji moralna odgovornost za takve stavove, ovi koji ga brane ne žele to priznati. U njegovom ujedinjavaju istoka i zapada, pravoslavne i katoličke tradicije, doveo je u pitanju Bosnu“, kaže Kunić, sveučilišni profesor.

Dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor

Senad Lavić slične je argumentacija. Smatra da je Andrićeva književnosti veliki antibosanski projekt, velikosrpski projekt, u kom su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor.

„Andrićeva književnost je veliki antibosanski projekt, velikosrpski projekt, rezultat Nedićevog režima u kojoj su dobri Bošnjani prikazani kao remetilački faktor“, rekao je Lavić.

Prilikom govora na promociji čestitao je autoru Mahmutćehajiću na hrabrosti da se u ovakvim okolnostima bavi pitanjem „antibosanske ideološko – političke matrice“ u Andrićevoj književnosti.

„Ovo je hrabar čin, govoriti o antibosanskoj ideološko političkoj matrici u Andrićevoj književnosti, dokaz je kako se ova važna tema za Bosnu neće nikada ugasiti“, rekao je Lavić i čestitao autoru „da je smogao hrabrosti suočiti se s Andrićem“.

Andrić falsificirao povijest

Sveučilišni profesor i germanist Vahidin Preljević smatra „fantomskim monstrumom koji je falsicifrao povijest“.

Smatra kako su se Andrićeva djela koristila u propagande svrhe tijekom rata u BiH.

„Za vrijeme rata u BiH Andrić je odigrao veliku ulogu, zaslužan je za ratnu propagandu. Primjerice, devedesetih je jedan SPD-ov političar rekao da su narodi na Balkanu stvoreni samo za mržnju, vjerujem da je to bilo pod utjecajem čitanja Andrića“, rekao je Preljević.

Sanjin Kordić, književni teoretičar tvrdi kako su „Andrićevi romani dijelom rasistički, ali poziva javnost da ih, ipak, čita i suoči se s njima kroz proces 'detraumatizacije'“.

Navodi i kako ga žalosti činjenica da svatko tko se usudi reći nešto protiv Andrića biva proglašen islamistom.

„Svatko tko se usudi reći nešto protiv Andrića proglašen je islamistom, to je bio slučaj i s akademikom Esadom Durakovićem 1997. godine“, zaključio je Kodrić.

Svemirsko pitanje – pitanje Bosne

Na samom kraju, obratio se i autor knjige, Rusmir Mahmutćehajić koji je rekao:

„Moramo shvatiti da pred velikim pitanjem Bosne, nemamo svi isti stav.“

Mahmutčehajić je promociju zaključio izjavom: 

„Ukoliko bih imao bilo što reći na izlaganja svojih kolega, morao bih napisati novu knjigu, a to bi sigurno bilo o svemirskom pitanju – pitanju Bosne“, zaključio je Mahmutćehajić.

Gloria Lujanović / Dnevnik.ba 

Komentari

Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Dnevnik.ba ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.

Slične teme