StoryEditor

BiH će teško u EU do 2025., ta su očekivanja nerealna

Piše D  /  20.03.2018., 12:03h

BiH će ući u Europsku uniju 2025., uvjet izmjene Izbornog zakona, rekao je Čović sinoć.

Politički tajnik HSS-a u BiH i diplomirani politolog Branimir Galić nije optimističan kad je Čovićevo predviđanje u pitanju.

"Izava gospodina Čovića o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji 2025. godine čini mi se previše optimistična i u neku ruku nerealna. U prilog ovoj tezi ide par osnovnih pretpostavki koje ću u najkraćim crtama objasniti. Očekuje se da Bosna i Hercegovina tijekom 2019. godine dobije status kandidata za članstvom u EU. Međutim, nakon dobivanja tog statusa kandidata iluzorno je očekivati da će u istoj 2019. godini uslijediti otvaranje pretpristupnih pregovora", kaže nam Galić.

Nove članice

"Ugledamo li se na primjer  "novih" članica Unije (onih iz ciklusa proširenja 2004. Slovenija, Poljska, Češka, Slovačka..., 2007. Rumunjska i Bugarska te Hrvatska 2013.) Bosnu i Hercegovinu sve do 2020. godine očekuje analiza usklađenosti zemlje kandidata s europskim zakonskim propisima, tzv. screening. Kada bismo pretpostavili da screening  završi sredinom 2020. i pretpristupni pregovori krenu koncem 2020. tek tada će se javiti mnoga dodatna pitanja. Upitno je, naime, kako će se provoditi "mehanizam koordinacije" i koliko će sama Europska unija imati sluha za inzistiranje na istom", rekao je Galić za Dnevnik.ba.

Moguća nekompetentnost

Osim eventualnih problema oko vremenskih rokova Galić ističe i da bi problem mogao biti u nekompetentnosti domaćih kadrova:

"Osim moguće nekompetentnosti domaćih institucija plašim se da će postojati snažne unitarističke tendencije koje će pokušati maksimalno umanjiti značaj županija u pregovaračkom procesu, a upravo su županije kao federalne jedinice unutar Federacije BiH garanti konstitutivnosti hrvatskog naroda. Zbog ovoga će trebati  konstantno inzistirati na uvažavanju svih razina vlasti u pregovaračkom procesu što bi moglo dodatno produžiti  pregovore jer Unija nema svježa iskustva pa samim time ni ustaljene mehanizme pregovaranja  s multinacionalnim državama kakva je Bosna i Hercegovina", rekao je Galić.

Primjer Republike Hrvatske

Uz sve nabrojane moguće poteškoće u pregovaračkom procesu dovoljno je posegnuti za primjerom Republike Hrvatske kojoj je od kandidatkinje za članstvo do punopravne članice Europske unije trebalo 9 godina. Zaključno, bit će mi vrlo drago ako se moja analiza pokaže pogrešnom i Bosna i Hercegovina postane članicom Europske Unije 2025. godine, ali scenarij koji sam opisao u svojoj elaboraciji čini se daleko realnijim", zaključio je Branimir Galić u izjavi za Dnevnik.ba

I. Crnjac / Dnevnik.ba

 

26. travanj 2024 10:18