StoryEditor

Bez proračuna Mostara, neće biti usvojen ni proračun Federacije BiH

Piše D  /  12.12.2017., 01:12h

Ne mogu se ni očekivati velika odstupanja u gradskom proračunu s obzirom na to da još uvijek ne postoji Gradsko vijeće i ne mogu se donositi odluke koje bi imale većeg značaja za proračun Mostara, piše Večernji list BiH. Kao i prijašnjih godina, za usvajanje mostarskog proračuna potrebna je odluka federalnog Parlamenta i Vlade Federacije BiH. Federalna Vlada prošle je godine na hitnoj telefonski održanoj sjednici utvrdila prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proračunima u Federaciji BiH kojim je predviđeno da će, iznimno i isključivo u svrhu osiguranja financiranja grada u 2016. godini, proračun Mostara, kao i odluku o izvršavanju proračuna za 2016., donijeti i biti odgovoran za njegovu provedbu gradonačelnik, uz suglasnost načelnika za financije.

Čekanje na odluku

Ista procedura trebala bi biti ponovljena i ove godine, ali neke stranke su rekle kako ove godine neće dopustiti donošenje te odluke. Osim oporbenih stranaka, izostanak potpore proračunu Mostara za 2018. godinu najavio je i SBB. Hoće li biti korekcije stavova, još uvijek nije poznato.

- Nisu još uvijek u Zastupničkom domu pokrenute rasprave po tom pitanju. Mi očekujemo kako će do kraja godine biti usvojen federalni proračun, a u paketu s njim i odluka o proračunu Mostara. Financiranje Mostara mora biti osigurano jer grad već godinama otežano funkcionira zbog nepostojanja Gradskog vijeća - rekao je za Večernji list dopredsjedatelj Zastupničkog doma federalnog Parlamenta Mladen Bošković.

Grad mora funkcionirati

Isti stav nam je potvrdio i predsjednik Kluba hrvatskih izaslanika Doma naroda FBiH Tomislav Martinović. - Ako ne bude usvojena suglasnost za proračun Mostara, onda neće biti ni proračuna Federacije BiH.

Te dvije odluke se trebaju usvojiti u paketu i mislim kako je to interes svih. S tim pitanjem su se spremni poigravati samo oni koji žele stvoriti kaos u izbornoj godini kako bi dobili poneki glas na izborima. Na ovim pitanjima nema mjesta za predizborne kampanje i skupljanje političkih bodova. Proračuni se moraju usvojiti kako bi sustav mogao funkcionirati i očekujem kako će taj posao do kraja godine biti završen. Ne vidim ni jednog razloga za neki drugi scenarij - istaknuo je u izjavi za Večernji list Martinović. Troškovi i izdaci mostarskog proračuna u idućoj godini bit će nešto veći od 50 milijuna maraka.

Dokumenti otkrivaju kako je planiran i trošak od 21 milijun maraka za stavke namjenskih sredstava. Unatoč činjenici kako gradske institucije samo djelomično funkcioniraju, u gradu se ipak provode projekti i osjete se blagi pozitivni pomaci. Očekuje se kako će političari idućih mjeseci, kroz promjene Izbornog zakona, konačno stvoriti uvjete za održavanje lokalnih izbora u ovom gradu. Oni nisu održani zadnja dva ciklusa, a u nekoliko navrata je spominjana mogućnost da se uz opće izbore održe i lokalni u Mostaru.

Dnenvik.ba

 

19. travanj 2024 13:43