StoryEditor

Banja Luka priprema kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture

Piše D  /  29.07.2021., 17:11h

Banja Luka će se kandidirati za „Europsku prijestolnicu kulture 2024. godine“.

Priprema i izrada potrebne dokumentacije za kandidaturu odvijat će se do 2020. godine, kada se očekuje proglašenje tri europske prijestolnice kulture za 2024. godinu.

Planirano je da u 2018. godini Skupština grada razmotri i usvoji strategiju razvoja kulture Grada Banja Luka koja je povezana s razvojnom Strategijom Grada Banja Luka, a koja je jedan od uvjeta za sudjelovanje ovog grada u programu „Europska prijestolnica kulture 2024. godine“.

- To je jako dobar i krupan projekat koji bi trebalo cijelu oblast kulture podignuti na višu razinu u narednim godinama. Pred nama je osam godina velikog posla – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Za proces apliciranja potrebno je poduzeti niz pripremnih aktivnosti, među kojima su formiranje radnog tima za provođenje projekta, pokretanje aktivnosti za izradu startegije kulture Grada kao jednog od preduvjeta prijavljivanja/apliciranja za program „Europska prijestolnica kulture“.

Tim aktivnostima dugoročno i strateški će se planirati razvoj kulture Banje Luke, a gradske vlasti pokazat će interes za oblast kulture kao značajnog sektora koji povezuje urbani razvoj, turizam i obrazovanje kao važne segmente lokalnog razvoja, navedeno je u odluci gradskog parlamenta.

Grad koji ponese naslov europske prijestolnice kulture nastojat će svojim aktivnostima poboljšati obim, raznolikost i europsku dimenziju svoje kulturne ponude, uključujući i međunarodnu suradnju; proširiti pristup i sudjelovanje u kulturi; ojačati kapacitet svog kulturnog sektora i njegovu povezanost sa drugim sektorima, te podići svoj međunarodni ugled.

- Imajući u vidu i činjenicu da su neki gradovi u Bosni i Hercegovini (Mostar, Bijeljina, Trebinje i Tuzla) iskazali interes za sudjelovanje u ovom projektu, a da je Zenica već donijela odluku o pokretanju inicijative sudjelovanja, smatramo kako bi bilo značajno opredijeliti se za sudjelovanje Grada Banje Luke u ovom važnom projektu. Prema procjenama, aplikacija za kandidaturu bi trebala biti podnesena u ožujku 2018. godine. Proglašenje tri europske prijestolnice kulture 2024. trebale bi listopadu 2019. godine, a najkasnije do početka 2020. godine, od kojih je jedan grad iz Austrije, jedan iz Estonije, a jedan iz zemlje kandidata/potencijalnog kandidata za ulazak u Europsku uniju – kažu u gradskom Odjeljenju za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 21:29