StoryEditor

Bajrovićev Građanski savez: HDZ planira oružane sukobe u Hercegovini i Središnjoj Bosni

Piše D  /  29.07.2021., 22:23h

Građanski savez ocijenio je danas da politika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) vodi u sukobe i da "ta stranka i njeni sateliti kontinuirano ispoljavaju namjeru i plan da izazovu institucionalne blokade, nasilje ili ponovo proglase tzv. Herceg-Bosnu" ako ne bude usvojen njihov prijedlog Izbornog zakona.

U  priopćenju  za javnost iz GS-a podsjećaju da je Milan Šutalo "prvi javno iznio plan da se, ukoliko izmjene Izbornog zakona ne budu prihvaćene, tzv. HNS transformire u vladu trećeg entiteta, odnosno nove hrvatske samouprave“, dok je Mario Karamatić izjavio da će tzv. HNS „reaktivirati“ Herceg-Bosnu i time srušiti Daytonski mirovni sporazum. Također navode da je Dragan Čović, predsjednik i HDZ-a i HNS-a, "ničim izazvan" spominjao izazivanje „sigurnosnih problema“ u Hercegovini, Srednjoj Bosni i Republici Srpskoj, a da je Bariša Čolak izjavio je da će doći do „institucionalnih blokada“ ako Parlamentarna skupština BiH ne usvoji njihove izmjene Izbornog zakona.

Građanski savez tvrdi da samo "potpune političke analfabete" nisu u ovim izjavama u stanju vidjeti vrlo jasnu namjeru i prijetnju izazivanjem nasilja, podrivanjem ustavnog i političkog poretka i napuštanjem okvira Daytonskog mirovnog ugovora.

- Stoga želimo ovim putem ponoviti svoje upozorenje i domaćoj i međunarodnoj javnosti da u slučaju HDZ-a imamo posla sa strankom koja je pokazala namjeru, a ima resurse i povijest pokušaja da organizira  paralegalnu vlast na dijelu teritorije Bosne i Hercegovine - navodi se, između ostalog, u priopćenje Građanskog saveza.   

Dnevnik.ba 

26. travanj 2024 15:13