StoryEditor

Australska škola dozvolila muškim muslimanskim učenicima da se odbiju rukovati sa ženama

Piše Ana Krezo  /  29.07.2021., 15:05h

Australska škola  usvojila je  novo pravilo koje omogućuje muškim muslimasnkim učenicima da se odbiju rukovati sa ženama, piše Independent

Dva ravnatelja na kampusu Hurtsville Boys Campus Geogres River College u Sydneyu, izjavila su za goste na svojoj prezentaciji 2016. godine da se neki studenti možda ne budu rukovali zbog svojih vjerskih uvjerenja.

Umjesto toga, učenici od sedme do desete školske godine su stavili svoje ruke na prsa pri dobivanju svojih nagrada.

Pravilo je navodno odgovor na nastavu u hadisu u kojem stoji: " Bolje biti uboden u glavu sa željeznom iglom nego dotaknuti ruku žene koja vam nije dopuštena"

Odjel za obrazovanje NSW, rekao je da je škola razvila "dogovoreni protokol" nakon konzultacija sa osobljem, učenicima i roditeljima.

Glasnogovornik je izjavio za novine:

"Odjel za obrazovanje zahtjeva od svojih škola prepoznavanje i poštivanje kulturnih, jezičnih i vjerskih pozadina svih studenata, s namjerom promicanja otvorenog i tolerantnog odnosa prema raznolikoj australskoj zajednici."

Takvo doslovno tumačenje hadisa, koji opisuje riječi, aktivnosti i navike proroka Muhmeda, je rijetkost.

Bivši tajnik Islamskog Vijeća Victorie, Kuranda Syit, je rekao da se hadis "ne treba primjenjivati u školskom kontekstu".

"Studenti bi trebali biti u mogućnosti rukovati se sa učiteljem ili ravnateljem, ili primiti pozdrav od posjetitelja škole", rekao je za novine.

"Neki ljudi to preozibljno shvaćaju."

A. Krezo / Dnevnik.ba

25. travanj 2024 01:21