StoryEditor

Amerikanci se nastavljaju oslanjati na Kurde, Turska nezadovoljna odlukom

Piše D  /  29.07.2021., 18:25h

Sjedinjene Američke Države i Turska u četvrtak su pokušavale riješiti spor u vezi s ulogom Kurda u borbi protiv tzv. Islamske države, ali ne čini se da je rješenje imalo bliže nakon završetka prve posjete američkog državnog sekretara Rexa Tillersona Turskoj, piše Associated Press.

Dok SAD pripremaju operaciju ponovnog zauzimanja sirijskog grada Raqqe koji je faktički glavni grad ISIL-a, SAD i Turska su na mrtvoj točci oko toga tko bi trebao da vodi borbe. Turska želi da SAD u Siriji surađuje s turskom vojskom i snagama pod potporom Turske, ali SAD podržava kurdske borce u Siriji koji su se dokazali kao najefektivnija kopnena sila protiv ISIL-a.

- Bit ću veoma iskren: Ovo nisu lagane odluke. Ovo su teške odluke koje moraju biti donesene - rekao je Tillerson u Ankari.

SAD nisu službeno priopćile odluku o tomu tko će sudjelovati u operaciji u Raqqi, ali svi znaci upućuju na to da se SAD nastavljaju oslanjati na Kurde.

Tillerson je kazao kako su on i turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu razmatrali "veći broj opcija i alternativa" za ovu operaciju, ali nagovijestio je kako nisu došli do dogovora. Rekao je da će obje zemlje nastaviti raditi na rješavanju ovog pitanja.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 12:30