StoryEditor

Amerikanci bacili 100 milijuna $ na pogrešne uniforme za Afganistance

Piše D  /  30.07.2021., 03:00h

"Profesionalnost” američkih vojnih stručnjaka potvrđuje još jedna tragikomična vijest. Naime, časopis Newsweek otkriva da je Pentagon je potrošio 94 milijuna dolara na uniforme afganistanske vojske s maskirnim uzorkom namijenjenom šumskom okolišu, dok šume pokrivaju samo dva posto zemlje, pise logicno.com

Dakle, potrošeno je skoro 100 milijuna dolara za uniforme koje bi u kamenitim i pustinjskim područjima Afganistana lokalnu vojsku pretvarale u pokretne mete, gotovo kao da su na sebe navukli fluorescentne zelene uniforme.

“Rješenje Odjela nabave afganistanskih oružanih snaga za uniforme s maskirnim uzorkom se ne temelji na procjeni njezine podobnosti za uvjete afganistanskog okoliša”, navodi se u izjavi Komisije specijalnog inspektora za obnovu Afganistana (SIGAR), stvorene 2008. za kontrolu sredstava namijenjenih u tu svrhu.

“Uočeno je da su afganistanski dužnosnici odabrali “šumsku kamuflažu” na temelju njihovih osobnih preferencija”, stoji u priopćenju.

Misija NATO pakta u Afganistanu od 1. siječnja 2015. godine se provodi prema bilateralnom sporazumu između NATO-a i Afganistana, gdje je trenutno službeno raspoređeno oko 12 tisuća vojnika, a njihove funkcije uključuju obuku i savjetovanje afganistanskih snaga sigurnosti. Misija je proglašena neborbenom, iako zbog učestalih napada više od 20 pobunjeničkih i terorističkih skupina u zemlju, američke snage imaju sve više posla upravo u borbama protiv pripadnika raznih skupina.

Dnevnik.ba

20. travanj 2024 11:22