StoryEditor

Albanac osumnjičen za nerede na utakmici sa Srbijom zatražio azil u Hrvatskoj

Piše D  /  31.07.2017., 03:07h

Tu informaciju nije bilo moguće službeno potvrditi jer je riječ o tajnom podatku, no neslužbeno se doznaje da je MUP zaprimio Morinin zahtjev za azilom te da će uskoro odlučiti hoće li mu udovoljiti.

Traženje azila moglo bi odgoditi i rješenje Vrhovnog suda koji treba odlučiti o žalbi na odluku Županijskog suda u Dubrovniku koji je utvrdio da postoje svi preduvjeti za Morinino izručenje.

Zakon o međunarodnoj i privremenoj zaštiti određuje da tzv. postupak odobrenja međunarodne zaštite ne sprječava izručenje trećoj zemlji tražitelja za kojim je raspisana međunarodna potraga, osim ako se izvršnom odlukom o izručenju narušava "načelo zabrane prisilnog udaljenja ili vraćanja". To načelo, pak, brani prisilno izručenje osobe državi u kojoj bi "njezin život ili sloboda bili ugroženi zbog rasne, vjerske ili nacionalne pripadnosti, pripadnosti određenoj društvenoj skupini ili zbog političkog mišljenja" ili državi gdje bi mogla biti podvrgnuta mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

Vrhovni sud stoga bi, kako se doznaje, do okončanja odluke o azilu mogao odgoditi odluku o žalbi na rješenje dubrovačkog suda.

No, Vrhovni sud, kao i nižu sudovi, može tek odlučiti jesu li ispunjeni uvjeti za izručenje, dok konačnu odluku donosi ministar pravosuđa.

Morinu koji je po tjeralici u lipnju uhićen na dubrovačkom području Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom tzv. Velike Albanije, prekinuo nogometnu utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, nakon čega su uslijedili navijački neredi.

Nogometni savez Albanije priopćenjem je ranije pozvao albanske vlasti da "interveniraju u okviru pravnog konteksta" i zaustave Morinino izručenje iz Hrvatske Srbiji. Albanski navijači u povodu uhićenja i najavljenog izručenja održali su prosvjed u Tirani, a obitelj Ismaila Morine zaprijetila je "radikalnim mjerama".

Prema pisanju medija albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

Dnevnik.ba

14. travanj 2024 16:25