Carmen - Jedna od najslavnijih svjetskih opera izvedena u Mostaru
Carmen - Jedna od najslavnijih svjetskih opera izvedena u Mostaru
Slika: Mostarlife.com

U sklopu Mostarskog proljeća 2013. godine 15-ih dana Matice hrvatske Mostar, mostarska publika je imala rijetku priliku uživati u jednoj od najslavnijih opera svih vremena - ''Carmen'', u izvedbi Narodnog pozorišta u Sarajevu, pod redateljskom palicom Dore Ruždijak Podolski.

Carmen - izvornim nazivom Carmencita je francuska opera Georges Bizeta nastala 1875. godine. Libreto su napisali Henri Meilhac i Ludovic Halévyprema prema noveli Prospera Merimeea 'Cigani' ('The Gypsies'). Opera traje 2 sata i 45 minuta, a podijeljena je u 4 čina. Radnja se događa u Španjolskoj, u gradu Sevilli i okolnim planinama, oko 1820. godine za vrijeme koride. Prati dio života i ljubavnih nedaća lijepe djevojke Carmen.

Carmen je jedna od deset najpopularnijih opera na svijetu. Prva njezina izvedba doživjela je enorman neuspjeh jer je publika na pozornici željela gledati likove s kojima se može poistovjetiti.

Carmen opisuje potpuno drugačiji svijet: radnike u tvornici, krijumčare, gubitnike. U ovoj opasnoj priči likovi otvoreno pokazuju strastvenu, slijepu ljubav, ljubomoru, prkos i ljutnju. Opera je bila zahtjevnija za izvođenje nego mnoge dotadašnje. Od zborskih se pjevača tražilo da puše, svađaju se i istinski glume. Orkestralni izvođači tvrdili su kako neke dijelove ne mogu svirati jer su preteški. U očaju su zbor i orkestar zaprijetili štrajkom. Unatoč svemu, opera se nastavila izvoditi sve češće. Prekrasna glazba i temperamentni ritam španjolskog folklora i danas u jednakoj mjeri oduševljavaju publiku.

U sinoćnjoj predstavi sudjelovali su solisti i zbor Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, dječiji zbor OMŠ „Mladen Pozajić“, Orkestar sarajevske filharmonije kojim je dirigirao maestro Robert Homen.
(Dnevnik.ba)

Objavljeno: 01.05.2013 - 19:07
Samo registrirani korisnici mogu komentirati sadržaj! Zabranjeno je vrijeđanje na rasnoj, spolnoj, vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Nepridržavanjem ovog pravila riskirate ZABRANU PRISTUPA portalu Dnevnik.ba! Komentari su djelo i mišljenje posjetitelja portala. Dnevnik.ba ne odgovara za njih, kao ni za nastale reakcije!