Mafija jača od države, moguće ju poraziti samo oduzimanjem imovine

mektić

Mafija jača od države, moguće ju poraziti samo oduzimanjem imovine

svibnja 15, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ponovio je danas u Sarajevu da su problemi u pravosuđu BiH složeni, posebno kada je u pitanju procesuiranje brojnih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije.

- Prvi put izražavam ozbiljnu zabrinutost da je mafija jača od države, a možemo je pobijediti samo oduzimanjem imovine - kazao je Mektić posebno se osvrnuvši na slučaj "Pandora" za koji je kazao da više i ne postoji te da nema optužnice protiv nekoga nakon što je nestalo dvije milijarde KM.

Smatra i da je za rješenje tih pitanja potreban sveobuhvatni politički konsenzus i opredijeljenost i to na način da se daju odriješene ruke institucijama za bavljenje tim problemima, dodajući da je potrebno i u tom cilju mijenjati neke zakone i propise.

- U slučaju "Pandora" sve se svelo na optužnicu za zloupotrebu službenog položaja bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića. Ukoliko nisam u pravu, podnijet ću ostavku - najavio je Mektić.

Novinare je zanimalo postoje li i neki novi podaci o odlasku bh. državljana na strana ratišta, a Mektić je potvrdio da nema niti jednog novog odlaska na strana ratišta, ali ni novog povratka s ratišta s kojih se do sada vratilo 46 osoba, od kojih je nekoliko procesuirano i nekoliko je u procesu.

Kazao je da je nulta tolerancija na odlazak na strana ratišta te da su svi koji su se vratili u nekoj fazi krivično procesuiranja, ali je pitanje koliko će se toga dokazati jer su to složeni slučajevi.

Naglasio je kako se sa sve više uspjeha radi na sistemu preventivnog djelovanja u kojem im pomažu i osobe koje su, kako Mektić kaže "deradikalizirane", a u tijeku je nekoliko projekta koji se radi na tom planu i razgovara s osobama kako bi se odvratile od radikalizacije.

Dnevnik.ba

Tagovi: