StoryEditor
mostar

Djelatnici Građevinskog fakulteta SUM-a održali štrajk upozorenja

Piše fena  /  07.05.2024., 16:44h

Djelatnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru održali su u utorak jednosatni štrajk upozorenja.

Kako je tom prigodom kazao dr. sc. Dragan Katić s Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Mostaru, na ovaj korak djelatnici Fakulteta odlučili su se zbog neujednačene osnovice za obračun plaća na Sveučilišta u Mostaru.

- Godine 2018. izvršena je pravna integracija čime je Sveučilište postalo pravna osoba. Međutim, nije izvršena financijska integracija Sveučilišta, odnosno nije određena zajednička vrijednost osnovice boda po kojem se obračunavaju plaće za sve djelatnike Sveučilišta - pojasnio je Katić.

On je ukazao na lošu financijsku situaciju koja se, kako je rekao, ogleda u degradirajućim plaćama koje su u usporedbi s drugim javnim sveučilištima u BiH i do dva puta niže.

- Nije riješeno ni financiranje Sveučilišta iz proračuna pa su financijski opterećeni i studenti i njihove obitelji. Mi smo javno sveučilište, a studenti i roditelji sufinanciraju nas i naše plaće, što je nedopustivo - kazao je.

Katić je dodao kako djelatnicima Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije nisu osigurana ni sredstava za znanstveno-istraživački rad (objavu članaka, plaćanje kotizacija za sudjelovanje na konferencijama i slično).

Upravno vijeće Sveučilišta u Mostaru uputilo je danas odgovor djelatnicima Fakulteta građevinarstva na njihove zahtjeve, a po Katićevim riječima, iz tog odgovora nije razvidno da će se nešto konkretno poduzeti kako bi se riješili njihovi zahtjevi.

Stoga, kao sljedeći korak Katić je najavio formiranje sindikata kako bi institucionalnim putem mogli nastaviti borbu za bolji materijalni položaj.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:05