StoryEditor
BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ

Direktor BHRT-a: Od FTV-a nismo marku dobili, i dan danas koriste naše prostore, marke nisu platili za to

Piše Desk  /  08.05.2024., 10:37h

Posljednjih pet mjeseci radimo za FTV i marku nismo dobili. Istina je da su prethodnih godina plaćali, ali prema cjenovniku koji je ispod komercijalnog nivoa. Nije istina da su sve platili i imamo sudske sporove kojima potražujemo 14 milijuna KM. I dan danas koriste prostore BHRT-a i marku nisu platili za to, naglasio je Karamehmedović.

Direktor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Belmin Karamehmedović je govorio o tome zašto je ova medijska kuća onemogućila emitiranje dijela programa Radiotelevizije Federacije Bosne i Hercegovine (RTV FBiH).

Program Federalne televizije (FTV) je od danas djelomično uskraćen, a Karamehmedović je upravo u jutarnjem programu BHRT-a obrazložio zašto je BHRT u takvoj situaciji da to učini.

"Već godinama smo taoc sistema javnog emitiranja. Zakon iz 2005. godine podrazumijeva uspostavljanje korporacije, četvrtog lica koje bi servisiralo ostale javne emitere. Nedostatkom političke volje u Republici Srpskoj, ništa se nije radilo na formiranju tijela na državnom nivou. Tako da nikada nije uspostavljena ta korporacija, zbog čega BHRT pruža usluge koje bi pružala ta korporacija", objasnio je. 

"FTV nas je doveo pred zid" 

Tvrdi da BHRT pruža usluge FTV-u prema cjenovniku koji je ispod komercijalnog nivoa ili koji je, kako je konstatirao, humanitarni cjenovnik.

"No, radi mira u kući ispunjavali smo svoje obaveze sve do danas", dodaje.

Smatra da nisu imali nikakvog drugog izbora jer su dovedeni pred zid.

"Posljednjih pet mjeseci radimo za FTV i marku nismo dobili. Istina je da su prethodnih godina plaćali, ali prema cjenovniku koji je ispod komercijalnog nivoa. Nije istina da su sve platili i imamo sudske sporove kojima potražujemo 14 milijuna KM. I dan danas koriste prostore BHRT-a i marku nisu platili za to", naglasio je Karamehmedović. 

"Od RTRS-a potražujemo 80 milijuna KM"

Prema njegovim riječima, to nije tjeranje mak na konac, ali ne mogu raditi, a da za to nisu plaćeni. Napomenuo je da BHRT mora plaćati i svoje dobavljače, među kojima su dobavljači plina, goriva i drugi. Osvrnuo se i na to što pojedini tvrde da BHRT ništa ne potražuje od Radiotelevizije Republike Srpske (RTRS).

"Kada je RTRS 2017. izašao iz sistema javnog emitera, počeli su samostalno naplaćivati RTV taksu. Zbog takve odluke na sudu potražujemo 80 milijuna KM. Usluge RTRS-u smo davno ukinuli jer oni imaju zaokružene usluge i sve je to politička praksa. Uradili smo ono što smo mogli uraditi jer su oni zadržali opremu i predajnike", objasnio je.

"Državna televizija nije se srušila ‘92., ali sad su u tom uspjeli" 

Istakao je da je čuo kako se govori o tome da se državna televizija nije uspjela srušiti 1992., ali da se u tome sada uspjelo. Uvjerava da je kao direktor često davao prioritet FTV-u, uz zamjerke zaposlenika BHRT-a, te negira da kao direktor BHRT-a nije imao prijedloga kako da se između BHRT-a i FTV-a raspodjeli novac od RTV takse, a koji je na računu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) preko koje se ova taksa i naplaćuje.

Kako je kazao, u FTV-u smatraju da je normalno da zadržavaju sredstva koja im ne pripadaju. Poručio je da ne može pristati na rješenja koja bi značila kršenje zakona.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 17:04